Mađarica

Svi imaju svoju verziju mađarice. Svoju prvu mađaricu sam napravila s prijateljicom po njenom receptu iz bilježnice. Vjerojatno je recept naslijedila od mame ili bake. Radi se o starijem receptu koji je dobar i ništa ne bih mijenjala. Donosim originalni recept prepisan iz bilježnice.

mađarica

Sastojci

Tijesto (4 lista)
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žlica masti
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 2 dl šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
Krema
  • 1/2 l mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 3 dl šećera
  • 5 žlica brašna
  • 2 žlice kakaa
  • malo ruma
Glazura
  • 200 g tamne čokolade
  • 2 žlice ulja
  • 5 žlica mlijeka

Priprema

Pomiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećere. Utrljati mast u brašno pa dodati jaja i vrhnje. Umijesiti tijesto. Ovisno o veličini jaja, upijanju brašna i masti, možda će vam trebati još brašna. Smjesa treba biti masna i teška no takva da je možete razvaljati i da se ne raspada.

 

Razrežite tijesto na 4 jednaka komada. Pobrašnite papir za pečenje, tijesto i valjak i razvaljajte koru u pravokutnik debljine oko 2 mm. Dok radite, svako malo provjeravajte je li se tijesto zalijepilo za papir, brašnite i tijesto i papir i valjak da vam se kore ne poderu.

 

Papir s korom pažljivo premjestite na poleđinu lima za pečenje, stavite u pećnicu i pecite na 180 °C. Ovisno o pećnici, trebat će vam oko 5 – 8 minuta. Kore ne smiju potamnjeti zato ih stalno provjeravajte, bez obzira na vrijeme pečenja. Čim tijesto malo požuti, izvaditi ga iz pećnice.

 

Zagrijte mlijeko. Brašno, šećer i kakao razmutiti u malo mlijeka i ukuhati kao puding u mlijeko. Kuhati nekoliko minuta, maknuti s vatre i odmah u kipuće dodati maslac na listiće i dobro miješati dok se sav maslac ne rastopi. Na kraju još samo dodati malo ruma. Kore mazati s vrućom kremom. Da vam bude lakše, izvažite kremu pa masu podijelite s 4. Tu količinu kreme svaki put odmjerite u manjoj zdjelici pa nanesite na koru i jednakomjerno razmažite. Ostaviti da se mađarica ohladi i staviti neki teret na nju kako bi se slojevi lijepo rasporedili.

 

Za glazuru zagrijati mlijeko i ulje. Dodati čokoladu i miješati dok se sve ne sjedini. Prije prelijevanja mađarice dodati malo hladne vode za sjaj.

Piše: Sunčica P.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/6