Lisičarke

Lisičarka, lisičica, lisička, lisice, žutica, Cantharellus cibarius je jedna od najcjenjenijih gljiva u kulinarstvu. Imaju posebno aromatičan okus koji pomalo podsjeća na marelice ili breskve. Boja im je žuto-narančastu, poput žumanjka. Lisičarke se iz godine u godinu pojavljuju na istom mjestu, te ih treba pažljivo brati kako ne bi uništili micelij. Obično rastu skrivene pod slojem lišća ili zemlje i zato ih obično treba čistiti nakon branja. Najbolje ih je već u prirodi očistiti četkicom, nikako ih ne valja potapati u vodi, nego samo isprati pod jakim mlazom. Inače, ove gljive se mogu čuvati u hladnjaku nekoliko dana i ne propadaju brzo kao vrganji.

 

 

 

Najčešća zamjena koja se dešava je zamjena s otrovnom gljivom zavodnicom. Simptomi mučnina nastupit će za 15-ak minuta, pa je jednostavno reagirati prije nego se gljiva razgradi u organizmu. Osnovne razlike između tih gljiva su da lisičarke rastu u grupama ispod lišća, a zavodnice rastu u busenima na panjevima. Lisičarke su nešto manje nego zavodnice, a ako zavodnicu uzmemo u ruku, ostavit će narančasto-smeđe tragove što s lisičarkom  nije slučaj. Klobuk zavodnice je izrazito svilenkastog sjaja narančaste boje. Zavodnica je intenzivnije narančaste boje od lisičarke i ima jasno razdvojen klobuk i stručak.

 

Šumske, jestive gljive, pa tako i lisičarka, sadrže antibiotike, a neke i imunostimulanse – tvari koje su djelotvorne u borbi protiv tumora i virusa, tvari koje snižavaju krvni tlak, uravnotežuju razinu šećera u krvi, smiruju živčani sustav, usporavaju starenje i sl. Gljive su sigurno namirnica budućnosti i tako ih treba promatrati. Ubacite u poneki obrok ovu kvalitetnu sezonsku gljivu, to je odlična stvar za zdravlje.

 

Lisičarke se mogu se jesti sirove, ali se većinom pripremaju uz kratku toplinsku obradu, najbolje 5-10 minuta. Odlične su u varivu i umacima. Imaju posebno blag i aromatičan okus i zato ih treba pripremati uz blage i neutralne namirnice. Na primjer dobro idu uz jaja, tjestenine, piletinu. Ja sam lisičarkama dodala špagete i bilo je odlično! Malo špageta, malo gljiva i na kraju traminac, savršeno!

lisičarke

Sastojci

  • 250 g lisičarki
  • tanki špageti
  • 1 luk
  • malo maslaca
  • sol
  • nekoliko žlica slatkog vrhnja

 

Gljive očistite kratko pod mlazom vode, ali ih nikako nemojte potapati. Na maslacu kratko ispržite luk i dodajte lisičarke. Lisičarke ne morate usitnjavati na manje komade. Manje komade stavljate cijele, a veće na polovice i četvrtine. Nakon 5 minuta dodajte sol, slatko vrhnje, kratko prokuhajte i pomiješajte s gotovim špagetima. Uživajte u toj posebnoj deliciji!

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/26