Linzeri

Linzeri su klasičan božićni recept za suhe keksiće. Karakteristični su po rupici u sredini iz koje izviruje marmelada. Sastoje se od dva keksa lijepljena marmeladom, a jedan od tih keksa ima rupicu. Oblik rupice i samog keksa ovise samo o vašoj mašti. Recept naravno vuče korijen iz austrijskog recepta za Linzer tortu.

 

Nikad ne koristim margarin, ali ovaj recept naprosto nije isti bez ove namirnice. Koristim konkretno Rama margarin koji daje najbolji okus i konzistenciju ovom tijestu. Rum je također važan za aromu. Mogla bi se povesti diskusija da li je ovo tijesto ukusnije s maslacem ili margarinom. Što je zdravije znamo, ali što je ukusnije o tome bi se moglo raspravljati. Vidi recept za verziju linzera s maslacem.

linzeri

Sastojci

  • 450 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • 160 g šećera
  • 250 g Rama margarina
  • čep ruma
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • naribana korica limuna
  • ako je potrebno dodati 1 žlicu hladne vode
  • domaća marmelada od šipka (marelica, malina)

Pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, struganu koricu limuna. Dodajte žumanjke, rum i margarin pa umijesite tijesto. Ostavite da odstoji 30 minuta na hladnom mjestu.

 

Razvaljajte tijesto na tanko pa utisnite kalupe. Najbolji kalupi su oni koji odjednom režu keks sa rupicom i keks bez rupice, u paru. Na taj način ne morate brojati kako bi imali jednak broj keksa s rupicom i bez. Kekse položite na masni papir i pecite na 170 °C 10-ak minuta. Ovi keksi moraju ostati svijetli. Zato se peku na nižoj temperaturi i čim malo počnu mijenjati boju, vade se van. Pustite ih u tepsiji da se malo hlade, a onda kekse bez rupice premažite marmeladom i spojite ih s keksima koji imaju rupicu. Marmelada mora lijepo viriti iz rupice. Najbolji okus daje domaći pekmez od šipka. Odlično paše marelica ili malina.

 

Neke od ovih keksića sam malo posula prahom od maline kako bi dobili zanimljivu boju. Obično se posipaju šećerom u prahu.

linzeri

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 3.67 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/4