Linzer keksi s bademima
Uz klasični recept linzera (vidi link), postoji i ovaj koji koristi udio badema u tijestu. Također u ovom se receptu koristi maslac umjesto margarina. Oba recepta su ukusna i samo o vama ovisi koji ćete izabrati.
Sastojci
- 300 g glatkog brašna
- 100 g badema
- 150 g šećera u prahu
- na vrh noža soli
- 1 vanilin šećer
- strugana korica jednog limuna
- 200 g maslaca
- 1 jaje
- marmelada
Pomiješajte brašno, malo soli, šećer u prahu, vanilin šećer, struganu koricu limuna i mljevene bademe. Dodajte jaje i maslac pa umijesite tijesto. Ostavite da odstoji 30 minuta na hladnom mjestu.
Razvaljajte tijesto na tanko pa utisnite kalupe. Najbolji kalupi su oni koji odjednom režu keks sa rupicom i keks bez rupice, u paru. Na taj način ne morate brojati kako bi imali jednak broj keksa s rupicom i bez. Kekse položite na masni papir i pecite na 170 °C 10-ak minuta. Ovi keksi moraju ostati svijetli. Zato se peku na nižoj temperaturi i čim malo počnu mijenjati boju, vade se van. Pustite ih u tepsiji da se malo hlade, a onda kekse bez rupice premažite marmeladom i spojite ih s keksima koji imaju rupicu. Marmelada mora lijepo viriti iz rupice. Najbolji okus daje domaći pekmez od šipka. Odlično paše marelica ili malina.
Piše: Sunčica P.