LCHF francuska salata

Sastojci za dvije osobe ili jednog izjelicu:

  • 4 kuhana jajeta, ne sasvim tvrdo, tako da se žutanjak umiješa kao krema
  • 200 g kuhane cvjetače i brokule
  • 100 g mladog graška (kupim ga u staklenki, već kuhanog)
  • sol
  • malo limunovog soka
  • usitnjeni češnjak (po želji)
  • 4 žlice Sanjine majoneze

 

Očišćena jaja narezati, usitniti povrće na male cvjetiće. Sve sastojke pomiješati. Salata se može jesti i ohlađena, a može i odstajati, bit će kao svježa. Kad planiram tako, ne stavljam češnjak, kad stoji par sati, meni je teško probavljiv.  

 

Mislim da ne treba posebno napominjati da svi sastojci trebaju biti iz domaćeg ili organskog uzgoja.

Ova se salata može jesti i na AC dijeti, tada jedino možete, ako želite, izostaviti senf u majonezi.

lchf francuska salata

Recept za SANJINU MAJONEZU:

majoneza
  • 1 cijelo jaje i 1 žutanjak (sirovo)
  • 1 čajna žličica soli
  • 2 žlice soka od limuna
  • na vrh noža bibera
  • pola žličice kurkume u prahu
  • pola žličice curryja ili đumbira
  • 1 žlica senfa (po želji)
  • 1 dl domaćeg maslinovog ulja
  • 1 dl repičinog hladno prešanog ulja (organskog)
  • 2 dl suncokretovog hladno prešanog ulja (organskog)

 

Jaja, sol, začine i maslinovo ulje miksati nastavkom za majonezu (rupičasti nastavak za mikser) par minuta. Postepeno dolijevati ostala ulja i neprekidno miksati dok se majoneza ne stvrdne. Ako stavite više ulja, majoneza će bit tvrda, s manje ulja, rjeđa.

 

Koristim puno začina u svojim jelima, iz više razloga. Jedan je okus, a drugi je boja, kurkuma ovoj majonezi daje lijepu žutu boju, privlačnu za oči. Još nešto imaju kurkuma, biber, curry, đumbir i senf – to je ORAC. Skraćenica je na engleskom, a znači: Oxygen Radical Antioxidant Capacity. U slobodnom prijevodu: jačina antioksidativnog učinka u tijelu. Taj kapacitet je najveći u začinima, zatim nešto manji (ali još uvijek velik) u bobičastom voću, orašastim plodovima, a najmanji u povrću i voću jarkih boja – sve te namirnice sprečavaju starenje, i našem tijelu dođu kao zaštita, odnosno, značajne su za naš imunitet. ORAC se po mojem savršeno uklapa u LCHF i nemam jela u koja ne stavljam začine, upravo iz tih razloga.

Piše: Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Savršen recept! Ja sam još dodala sjeckane domaće pečenice i kuhane piletine pa je to kao LCHF inačica ruske salate;)

Draga Sanja, moram Vam se zahvaliti, stvarno. Dugo sam pokusavala dobiti tvrdju konzistenciju misleci da je problem previse ulja koje ju ,,razvodni", a ispostavilo se suprotno. Dobila sam odlicnu majonezu s 300ml ulja.

Da, tvrđa je s više ulja.

Draga Sanja, imam upit u vezi majoneze. Je li stvarno s VISE ulja ima tvrdju konzistenciju, a s MANJE ulja vise tekucu. Hvala i isprike zbog tocke na kraju upitne recenice. :)

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/19