Cvjetača kao prilog

„Ovo je jako fino. Ovo je odlično. Koje je to povrće? Kako ste to pripremili? Nikad nisam tako pripremala povrće, nisam ni znala da se i tako može.“

To je jedan dio pitanja koja mi je uputila žena kod koje radim u Austriji. Nisam joj trebala kuhati, ali sam joj to predložila, a ona je pristala. Koliko radim u Austriji, zaključila sam da većina ljudi ne poznaje određene vrste povrća, a niti znaju kako bi ga pripremali. Nije im fino, a doživjela sam već i ismijavanja. Ova pitanja su me iznenadila, kao i kasniji komentari te žene.

 

Uglavnom, volim cvjetaču, kao i brokulu, blitvu, zelje, kelj pupčar, volim i šenon, kojeg koristim u ovom receptu. Tikvice mi također prođu, ali samo iz mojeg vrta. Pojedem ja i rajčicu, ali najbolje podnosim onu iz svojeg vrta, domaću, izraslu iz sjemena starinske sorte. Ima povrća koje baš i ne jedem, jer mi smeta na neki način, tako sam došla i do ovog priloga, isprobavanjem, ne može se povrće samo skuhati i očekivati da bude ukusno.

cvjetača kao prilog

Sastojci za 2 osobe:

  • 4 velika cvijeta cvjetače/može umjesto jednog cvijeta šenon u istoj količini
  • poriluk dužine oko 20 cm, samo središnji dio zelenog dijela, koji je žut, taj je mekan
  • 4 žlice domaće svinjske masti (40 g)
  • sol

Priprema

Skuhati cvjetaču u juhi (s dodatkom masti, ja kuham juhu od svojeg temeljca) oko 15 minuta, no, ne smije biti potpuno mekana, tada se raspada. Na taj način cvjetača dobije bolji okus, a i brže se skuha, nego u vodi. Ako koristite i šenon, i njega skuhajte zajedno sa cvjetačom, no, skuhat će se par minuta prije. Izvadite cvjetaču i šenon iz juhe i lagano posolite.

 

U posudi zagrijte mast, narežite poriluk na tanke rezance i pržite ga na masti dok ne omekša. Za to trebate par minuta. Cvjetaču i šenon usitnite rukom na manje cvjetiće i umiješajte u poriluk. Nije potrebno pirjati dulje od par minuta, tek da se cvjetača zagrije. Poslužite uz glavno jelo, recimo, kao što vidite na fotkama.

karfiol kao prilog

Ovako izgleda ovaj prilog uz različita mesna jela.

karfiol kao prilog

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/0