LCHF - Recept po recept

lchf

Piše: Sanja Bregović

 

Sve je počelo prije godinu dana, točnije, 15. ožujka 2012. godine. Započelo je šokom, nakon otkrića uzroka svojih problema. Ustvari, nisam odmah otkrila uzrok, ali sam očigledno slijedila svoju intuiciju, osjećajući da je to ono što mi treba. Tražeći jedno, otkrila sam sve što mi je trebalo: Blog istine i laži o hrani, nutricionistice Anite Šupe:

 

http://istineilaziohrani.blogspot.com/

 

Možda znate za taj blog, možda ste LCHF prihvatili kao svoj način života. Ja sam sada već tematiku savladala u potpunosti, blizu sam svom cilju, a recepti su rezultat, vjerojatno, mog oduševljenja time.

Recepti dolaze sami od sebe. Recept kreiram unaprijed, sastojke posložim, količine također i krenem sa izradom, tj. kuhanjem ili pečenjem. Recepti su podložni promjenama, naravno, a one se i događaju, tako da prve dvije-tri izradbe recept mijenjam dok ne ustanovim – to je to. Volim to raditi, uživam u tome. Kad na kraju slikate svoje (d)jelo, osjećaj je potpun, tj. okus je potpun.

Tokom te godine dana puno puta sam kontaktirala gospođu Anitu, nesebično me savjetovala i pomagala mi. Koliko stručnjaka imate danas na raspolaganju, kad trebate pomoć ili savjet? Baš da savjete dijele besplatno, također nesebično daju informacije, ne poznajem puno takvih.

Malo o LCHF prehrani. Na ovom linku saznat ćete osnovno:

 

http://istineilaziohrani.blogspot.com/p/o-cemu-se-ovdje-radi.html

 

Skraćenica označavaLOW CARB – HIGH FAT izraz. U prijevodu to znači malo ugljikohidrata – puno masnoće. To nikako ne znači da sve pliva u masnoći, isto tako ne znači da se ne jedu ugljikohidrati. Ovisno o cilju koji se želi dostići, smanjuje se količina ugljikohidrata. Netko će tako smanjiti količinu ugljikohidrata na 50 g dnevno i postizati zacrtano, dok će netko morati smanjiti tu količinu na svega 10 g.

Što točno čini takvu prehranu? Izvorne, domaće, neprerađene namirnice. U širokom luku se izbjegavaju prerađevine pune štetnih aditiva, konzervansa, boja, pojačivača okusa i mirisa.

Bazom se smatraju dobre masnoće, meso, jaja i povrće. To je onda paleo prehrana, prehrana slična onoj naših predaka od prije 10 000 godina. LCHF uključuje i voće i mlijeko i mliječne prerađevine, po mogućnosti od sirovog, nepasteriziranog mlijeka te orašaste plodove i sjemenke. Primijetili ste da nema žitarica i mahunarki – nema, dakle, GLUTENA i LEKTINA. Nema ni šećera. Povrće ne uključuje krumpir, on također sadrži lektin, protein sličan glutenu. O ta dva proteina, koje ne podnosi 90 % ljudi, više piše nutricionistica Anita, a i na internetu se zna naći dobrih članaka na tu temu. Naravno, ima još nekih vrsta povrća, a i voća, koje sadrže lektin. Proučite malo tu tematiku:

 

http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/01/12/lektini-njihova-stetna-uloga-kod-zdravlja-crijeva-reumatoidnog-artritisa-i-gubitka-tezine/

 

Moji recepti su napravljeni prema smjernicama LCHF prehrane, trudila sam se koristiti čim prirodnije namirnice. Uglavnom u receptima koristim namirnice iz organskog uzgoja ili barem domaće, tako i vama savjetujem.

Recepti su kreirani tako da nema niti pšeničnog, niti ikakvog drugog brašna osim LCHF „brašna“, napravljenog od orašastih plodova i/ili sjemenki. Jedino ne  koristim kikiriki, jer sadrži veliku količinu lektina. Također nema ni šećera, a ni nikakvih umjetnih zaslađivača. Koristim steviju, tj. ekstrakt stevije, najslađe biljke na svijetu (barem meni poznate). Kolači su slatki, kao da ste stavili šećer u njih. Sva jela su s jako malo ugljikohidrata i s podosta masnoća. Uglavnom je to maslac. Ne koristim margarin, jer to nije masnoća, a nutricionistica Anita o tome piše više:

 

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/05/margarin-izbjegavati-pod-svaku-cijenu.html

 

Recepte kreiram i dalje…

08.12.2014.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 4.5 (8 glas(a)/ova)



Draga Simkica, predložila bih vam za doručak jaja u svim oblicima, s njima se slaže domaći špek, odnosno, panceta, također i avokado, a i špinat. Jaja uglavnom pečem, jer tako mogu "utopiti" podosta masti, jer je bitno za doručak pojesti dosta masti za sitost, čak najviše u doručku. Avokado je voće, ali masno voće, tako da ugljikohidrate koje sadrži možemo zanemariti. Svaki obrok mora sadržavati dovoljno masti, da budete siti nekoliko sati nakon obroka i da se žudnja za hranom svede na minimum. Ta žudnja se javlja uglavnom za UH. Lp.

Draga Sanja, hvala na odgovoru. Voće ću definitivno izbjegavati dok ne smršavim (moram smršaviti 10 kg). Ručak mi nije problem, kuham meso ili ribu s dosta povrća, često radim i salate s tunom, piletinom... Izbacila sam kruh, rižu, krumpir, tjesteninu i naravno sve slatko. Najveći promblem mi je doručak (ustvari marenda) na poslu jer sam godinama jela musli, peciva s jogurtom ili sendviče. Mislim da bi mi dobar izbor bio svježi sir ili mozzarela s rajčicama, krastavcem, tako nešto... Lijepi pozdrav!

Poštovana Simkica, da, voće malo zbunjuje ovdje. Kod LCHF prehrane ono je "dozvoljeno", ali ako želite mršaviti, onda ga je najbolje izostaviti. Danas je svo voće uzgojeno te takvo sadrži visoki postotak šećera, tj., fruktoze. Možda pokoja divlja borovnica ili šumska jagoda ne bi zasmetale. Debljamo se zbog povišenog šećera u krvi, ja od nedavno imam glukometar i pomalo učim što mi smeta. Na taj način začas saznate, smeta li Vam voće i koje najviše. Meni, recimo, smetaju čak i borovnice, jela sam one iz uzgoja, pojela samo 4 komada, a moj šećer je jako reagirao. Znači, najbolje Vam je biti bez voća u periodu mršavljenja. Mliječno zna također otežavati mršavljenje. Poz od Sanje!

Već neko vrijeme proučavam lchf prehranu i sve sam sigurnija da je to pravi izbor za mene. Primijetila sam da mi šećer i bijelo brašno škode (oteknem i bole me zglobovi kad previše ugljikohidrata pojedem). Još mi je teško, jer smo gotovo svaki dan jeli rižu, krumpir, tjesteninu ili kruh, ali trudit ću se promjeniti svoju prehranu prema lchf smjernicama, pogotovo jer volim svo povrće, meso i ribu. Jedino me zbunjuje voće. Koliko se voća smije jesti (ako se smije uopće kada se želi smršaviti)?

Biljka, Vi ste, kao i vecina pucanstva, u zabludi. No niste Vi krivi, tako nam serviraju informacije i filuju glavu glupostima. Proteini nam trebaju svakodnevno. Svaka ishrana u kojoj nema proteina ili je njihov unos smanjen je smece. Nadalje, lchf nije mesna dijeta. Unosi se 70% masnoce, kako je to mesna dijeta? lchf je naci ishrane kojim se lijeci epilepsija, visok tlak, bolesti crijeva i cirkulacije. Ja sam se na sebi uvjerila u sve to.

Biljka, o kojoj autorici ovdje govorite? Ja nisam autorica ovog načina prehrane, no, tako se hranim, eto, ima dulje od tri i pol godine, moje zdravlje ide na bolje još uvijek. Svatko ima pravo izbora i eksperimentiranja, tako i Vi. Također je bitno imati informaciju, na taj način je izbor olakšan. Poz!

Još jedna u nizu Atkinsonovih dijeta. Neki će reći da to nije tako i da je ona nešto posebna, ali nitko ne postavlja pitanja što je sa pretjeranim unosom proteina i zasićenih masnoća što se unose ovom prehranom. Unašanje proteina visoke biološke vrijednosti (mlijeko, meso, jaja i izolat soje) je u korelaciji s mnogim bolestima. Upravo ti proteini povećavaju kiselost organizma. Biljni proteini nemaju takav učinak. Sa ovakvom mesnom dijetom dosta je teško dugoročno očuvati zdravlje i mislim da je ovo još jedna u nizu instant dijeta kako bi se prodala knjiga. Nije mi ovdje nikakva namjera da kritiziram autoricu, već da dobronamjernim ljudima skrenem pažnju da malo promisle prije nego što prihvate neku dijetu jer većina dijeta na tržištu imaju na žalost naziv "dijete za gubljenje zdravlja."

Ne podnosim okus stevije...može li se stevija zamijeniti sa nekim sladom?

ovo je jedan fantastican site a Anitin blog i obje knjige doista treba preporuciti

...sam razmišljala u posljednje vrijeme. Silno joj hvala za sve!

o činjenici ...kako je doista Anita posebna, budući da dijeli savjete kad god to zatražiš...

Tonkice, drago mi je da čitaš moje komentare! Zanima me samo, koje sam datume pobrkala? Vodim svoje zabilješke od prvog dana kako sam na LCHF-u. Na LCHF sam se navela sama, tražeći uzrok svojim bolovima u zglobovima i mišićima, potraga me dovela na tekst o magneziju na Anitin blog. Bilo je to u ožujku prošle godine. Kasnije sam komentirala i ovdje... Eto, sad se to razvilo i u nešto više. Puno pozdrava!

edit: jako rado čitam tvoje komentare na Anitinom blogu

bez imalo skromnosti mislim da sam te ja navela na LCHF kad sam u svom komentaru napisala: "s bloga Istine i laži o hrani koji piše nutricionistica Anita Šupe. Blog je o LCHF (low carb high fat) načinu ishrane koji ja prakticiram već dvije godine i mogla bih ga svakome preporučiti." a bilo je to 27.04.2012. u 22:58, tako da mislim da si pobrkala datume. http://www.gazdarica.com/stranice/kuharica/recepti/Idealan-dorucak izuzetno mi je drago da si zahvaljujući LCHF ishrani riješila svoje zdravstvene tegobe :-)

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/12