LCHF - Recept po recept

lchf

Sve je počelo prije godinu dana, točnije, 15. ožujka 2012. godine. Započelo je šokom, nakon otkrića uzroka svojih problema. Ustvari, nisam odmah otkrila uzrok, ali sam očigledno slijedila svoju intuiciju, osjećajući da je to ono što mi treba. Tražeći jedno, otkrila sam sve što mi je trebalo: Blog istine i laži o hrani, nutricionistice Anite Šupe:

 

http://istineilaziohrani.blogspot.com/

 

Možda znate za taj blog, možda ste LCHF prihvatili kao svoj način života. Ja sam sada već tematiku savladala u potpunosti, blizu sam svom cilju, a recepti su rezultat, vjerojatno, mog oduševljenja time.

Recepti dolaze sami od sebe. Recept kreiram unaprijed, sastojke posložim, količine također i krenem sa izradom, tj. kuhanjem ili pečenjem. Recepti su podložni promjenama, naravno, a one se i događaju, tako da prve dvije-tri izradbe recept mijenjam dok ne ustanovim – to je to. Volim to raditi, uživam u tome. Kad na kraju slikate svoje (d)jelo, osjećaj je potpun, tj. okus je potpun.

Tokom te godine dana puno puta sam kontaktirala gospođu Anitu, nesebično me savjetovala i pomagala mi. Koliko stručnjaka imate danas na raspolaganju, kad trebate pomoć ili savjet? Baš da savjete dijele besplatno, također nesebično daju informacije, ne poznajem puno takvih.

Malo o LCHF prehrani. Na ovom linku saznat ćete osnovno:

 

http://istineilaziohrani.blogspot.com/p/o-cemu-se-ovdje-radi.html

 

Skraćenica označavaLOW CARB – HIGH FAT izraz. U prijevodu to znači malo ugljikohidrata – puno masnoće. To nikako ne znači da sve pliva u masnoći, isto tako ne znači da se ne jedu ugljikohidrati. Ovisno o cilju koji se želi dostići, smanjuje se količina ugljikohidrata. Netko će tako smanjiti količinu ugljikohidrata na 50 g dnevno i postizati zacrtano, dok će netko morati smanjiti tu količinu na svega 10 g.

Što točno čini takvu prehranu? Izvorne, domaće, neprerađene namirnice. U širokom luku se izbjegavaju prerađevine pune štetnih aditiva, konzervansa, boja, pojačivača okusa i mirisa.

Bazom se smatraju dobre masnoće, meso, jaja i povrće. To je onda paleo prehrana, prehrana slična onoj naših predaka od prije 10 000 godina. LCHF uključuje i voće i mlijeko i mliječne prerađevine, po mogućnosti od sirovog, nepasteriziranog mlijeka te orašaste plodove i sjemenke. Primijetili ste da nema žitarica i mahunarki – nema, dakle, GLUTENA i LEKTINA. Nema ni šećera. Povrće ne uključuje krumpir, on također sadrži lektin, protein sličan glutenu. O ta dva proteina, koje ne podnosi 90 % ljudi, više piše nutricionistica Anita, a i na internetu se zna naći dobrih članaka na tu temu. Naravno, ima još nekih vrsta povrća, a i voća, koje sadrže lektin. Proučite malo tu tematiku:

 

http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/01/12/lektini-njihova-stetna-uloga-kod-zdravlja-crijeva-reumatoidnog-artritisa-i-gubitka-tezine/

 

Moji recepti su napravljeni prema smjernicama LCHF prehrane, trudila sam se koristiti čim prirodnije namirnice. Uglavnom u receptima koristim namirnice iz organskog uzgoja ili barem domaće, tako i vama savjetujem.

Recepti su kreirani tako da nema niti pšeničnog, niti ikakvog drugog brašna osim LCHF „brašna“, napravljenog od orašastih plodova i/ili sjemenki. Jedino ne  koristim kikiriki, jer sadrži veliku količinu lektina. Također nema ni šećera, a ni nikakvih umjetnih zaslađivača. Koristim steviju, tj. ekstrakt stevije, najslađe biljke na svijetu (barem meni poznate). Kolači su slatki, kao da ste stavili šećer u njih. Sva jela su s jako malo ugljikohidrata i s podosta masnoća. Uglavnom je to maslac. Ne koristim margarin, jer to nije masnoća, a nutricionistica Anita o tome piše više:

 

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/05/margarin-izbjegavati-pod-svaku-cijenu.html

 

Recepte kreiram i dalje…

Piše: Sanja Bregović