Miješani LCHF kruh

Moj LCHF put traje s travnjem ove godine punih 8 godina. Odvikla sam se nekih namirnica, no, kruh, ta namirnica bez koje se može, kad si poželim sendvič, namazati kosanu mast, nezaobilazan je i nikako niti da pronađem niti da osmislim sama, recept za LCHF kruh koji je stvarno „kruhast“.

 

Ovaj bi to mogao biti, nakon nekoliko pečenja još uvijek mi se sviđa. Napravim mali kruh, držim ga u hladnjaku i tako ostaje svjež oko 10 dana. Kako sam i na IF (Intermittent Fasting) zadnjih par tjedana, i nemam doručak, kruh mi preostaje za večeru, ali ponekad.

 

Sastojke sam uzela u svojoj ostavi, niti jedan nisam posebno kupovala, no, ako nemate neke sjemenke, stavite one koje imate u količini navedenih. Dodatak lješnjaka, pekan oraha i bučinih golica nije nužan. Nisam obožavatelj psylliuma, no, ne smeta mi u malim količinama. On čini da je kruh „kruhast“.

lchf kruh

Sastojci

suhi sastojci
  • 5 žlica kokosovog brašna (pravog)
  • 1 žlica lanenog brašna
  • 2 žlice hidroliziranog kolagena
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice praška za pecivo
  • 3 žlice psyllium ljuskica - pomiješati sa 1.5 dl tople vode i ostaviti stajati prije početka izrade
sjemenke
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice sezamovih sjemenki
  • 1 žlica lanenih sjemenki
  • 2 žlice suncokretovih sjemenki

Sve sjemenke zajedno samljeti. Sjemenke meljem da bi se uopće doprlo do njihove hranjivosti, a i postiže se time okus i miris u potpunosti drugačiji, nego kad sjemenke ostanu cijele

mokri sastojci
  • 50 g maslaca ili gheeja
  • 3 velika jajeta
  • 0.5 do 1 dl kefira

 

DODATAK: 2 žlice lješnjaka, prethodno poprženih i očišćenih od ljuske, 2 žlice pekan oraha i 2 žlice bučinih golica

Priprema

Suhe sastojke pomiješati. Jaja, otopljeni maslac i sol miješati mikserom. Dodati namočeni psyllium i miješati mikserom dok se smjesa ne zgusne. Štapni mikser je za to odličan. Umiješati u to suhe sastojke i dodati kefira po potrebi ako je smjesa prečvrsta Na kraju umiješati orahe i lješnjake žlicom. Kalup obložiti papirom za pečenje, stavljati smjesu žlicom i rasporediti ju po kalupu. Smjesa je čvrsta i gusta. Moj kalup je otprilike 8x20, mali, ali dosta visok. Peče se oko 50 minuta na oko 170-180 stupnjeva. Kad se ohladi, narežem ga i čuvam u hladnjaku. Orasi i lješnjaci daju poseban užitak kod žvakanja, a tko to ne voli, kruh može napraviti i bez toga.

Piše: Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/2