Salata od avokada

Volim salate. One mogu biti i samoslano jelo ili kao prilog uz meso ili rubu. Volim i avokado, nije iz našeg podneblja, ali mi odgovara u potpunosti sa svojim sastavom i skoro neutralnim okusom. Avokado mnogi smtraju povrćem, no, to je ipak voće, masno voće. Ja ga jedem posoljenog samostalno ili u mješavini s drugim povrćem. To je voće bez šećera, zato se mnogima ne sviđa.

 

Stavite li ga u kombinaciju s povrćem koje ima jači okus, dodate začine, avokado poprimi sasvim drugačiji okus. Koristi se kad je sasvim zreo, tada postaje umak za salatu, salata postaje kremasta. Avokado kupujem kad je tvrd, pustim ga neko vrijeme da odstoji i koristim kad omekne. Ne smije biti prezreo, tada već truli i promijeni boju. Inače je meso svijetlozelene boje. Izvana može biti svijetlozelene boje, zelene, pa sve do tamnosmeđe, glatke ili hrapave kore. Također postoje razne veličine, nedavno sam kupila u Austriji mini avokado, veličine veće šljive. Oblikom je avokado najsličniji kruški, a zanimljivo je, ni prodavači ga ne prepoznaju, ne svi, misle da je mango. Sličnosti s mangom nema nikakve.

 

Ova salata je osvježavajuća, okus je fantastičan. Počneš jesti i ne možeš stati.

salata od avokada

Sastojci

  • nekoliko cvjetova cvjetače, ja ju kuham u juhi, do pola, tako ostaje hrskava
  • 1 avokado, mekan, narezan
  • nekoliko cherry rajčica raznih boja, razrezanih na pola
  • sol
  • ocat, ja koristim vinski, domaći – 2 žlice
  • maslinovo ulje – 2 žlice
  • bučino ulje – 1 žlica

Priprema

Sve sastojke pomiješati i staviti salatu na hladno prije jela. Dobar tek!

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/8