Savršeni ručak

Jedini ručak koji mogu jesti svaki dan i svaki dan uživam u tome. Jelo iz jednog lonca, jušno, s puno povrća i tek pokoji komadić mesa. Baza juhe su juneće kosti i povrće, a mesa tek toliko da ne bi bilo prazno. Ovaj recept je baza mojih ručkova. Oduvijek je to bilo tako, ali sada je ta vrsta ručka dignuta na višu razinu zbog upotrebe ekspres lonca. Ekspres lonac koristi pritisak za kuhanje pa zbog toga štedi energiju i vrijeme. Posebno je dobar za iskuhavanje junećih kostiju kao u ovom receptu.

 

Nabavila sam ekspres lonac od 10 l i ovo jelo skuham jednom tjedno. Razdijelim ga po zdjelicama i svaki dan nosim na posao. Apsolutno najzdravije rješenje za ručak na poslu. Recept je potekao od kolege koji je također nosio svaki dan zdjelice s ovim jelom. Tako je zarazno mirisalo da sam i ja počela isto raditi. Nevjerojatno je kako se nešto o kuhanju može naučiti i od muških kolega. Stvar je toliko osnovna i logična da mi nije jasno kako se prije toga nisam sjetila. 

juha

Za ovaj recept je bitno da nabavite juneće kosti koje daju najbolji okus juhi. Najbolje su zglobne kosti jer one imaju puno vezivnog tkiva i želatine oko sebe. U ekspres loncu to se naprosto rastopi dajući juhi onaj fini okus i miris. Odlična pozicija je također juneća koljenica ili rebra. Sve su to  pozicije koje sadrže kost i najbolje su za juhu. Ako vam fali meso, slobodno možete dodati posebno koji komad čistog mesa. Meso kuhano u ekspres loncu je mekše i sočnije.

 

Također je bitno da u ovo jelo ide puno povrća, puno lisnatog povrća poput lišća peršina, celera, svježeg kupusa. Obavezno stavljam peršin (korijen + list), celer (korijen + list), mrkvu. luk, slatki kupus, paprika. Ostalo povrće koje možete staviti je svo povrće koje volite: poriluk, cvjetača, brokula, korabica, rajčica. Količina ovisi samo o tome koliko može stati u ekspres lonac

juha

Juneće kosti i meso staviti kuhati u vodu. Kako voda vrije, počet će se dizati pjena. Tu prvu vodu punu pjene bacite i isperite lonac. Ponovo napunite lonac vodom i zajedno s mesom i kostima stavite nasjeckani luk. Zatvorite pretis lonac i kuhajte na najvećem pritisku, najmanje 40 minuta.

juha

Dok se meso kuha, pripremite povrće, Narežite mrkvu, korijen celera, korijen peršina, paprike, slatki kupus i ostalo povrće kojeg imate i volite. Ako je mrkva organska, ne trebate je ni guliti. Samo je dobro očetkajte i operite. Time ćete još više postići da povrće ostane sočno i hrskavo.

juha

Ovako izgleda kada se kosti, meso i luk dobro prokuhaju. Luk se kuha s mesom da se što bolje raskuha i rastopi. To će dati gustoću juhi. Također ćete primijetiti da se ova juha od kostiju želira na temperaturi hladnjaka, Juha prelazi u želatinasto stanje. To je zato jer ima puno otopljenog želatinastog tkiva oko  kostiju. Savršena stvar za zdravlje!

juha

Nakon kuhanja kostiju i mesa u pretis stavljate sve začine i povrće. Lišće peršina i celera samo operem. Te stabljike se na kraju kuhanja vade van tako da ih ne treba sjeckati. Ova juha je zdrava baš zbog obilja ovog zelenog, lisnatog povrća. Ustvari se radi o čaju peršina i ostalog povrća. Te otopine povrća neizmjerno su važne za zdravlje.

juha

Ponovo zatvorite ekspres lonac i kuhajte na stupanj manjem pritisku nego što ste kuhali meso. Kuhajte svega 10-ak minuta. Treba paziti da povrće ostane hrskavo i da se ne prekuha.

Sastojci

 • juneće kosti, meso
 • luk
 • mrkva
 • peršin, list i korijen
 • celer, list i korijen
 • paprika
 • kupus
 • poriluk, brokula, cvjetača, patliđan, tikvica, rajčica, korabica ili bilo koje drugo povrće
 • začini: krupna sol. zrna papra, listovi ružmarina, bijelo vino, eventualno vegeta
   

Ovo jelo je kompletno sve što vam treba za glavni obrok. Miris je nevjerojatan. Zasluga ekspres lonca je što se savršeno očuvaju svi okusi i mirisi, a kuhanje kraće traje. Ovakvu juhu bih inače kuhala po 3 do 4 sata. Juha je prepuna otopljenih minerala iz povrća i kostiju. Ujedno i ručak i lijek!

juha0

Piše: Sunčica P.