Kukuruzni kruh

Ovo je recept za fini, mekani kukuruzni kruh. Radi od mješavine kukuruznog i pšeničnog brašna u posebnom omjeru. Upravo ovaj omjer je presudan da biste dobili mekan i ukusan kukuruzni kruh. Iako volim i one čiste kukuruzne kruhove, ovaj je primjenjiviji za svakodnevni jelovnik. Čisti kukuruzni kruh je težak i teško se uklapa u meni jer je predominantan. Ovaj kruh je mekan, žut, izgleda kao neki kolač. U tijesto se dodaje suhi kvasac i malo praška za pecivo. Zato te ovo tijesto brzo diže i brzo priprema.

Kukuruzni kruh

Sastojci

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 1/2 vrećice suhog kvasca
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1,5 dl toplog mlijeka
  • 0,5 dl vode
  • 0,5 dl ulja
  • kukuruzna krupica za posipanje
Kukuruzni kruh

U zdjelu stavite brašno, sol, šećer, kvasac i prašak za pecivo. Dobro promiješajte te suhe sastojke. Dodajte toplo mlijeko, vodu i ulje. Zamijesite mekano tijesto. Dodavanjem brašna regulirajte ako je smjesa prerijetka. Morate dobiti mekano tijesto koje se ne lijepi i koje se lagano odvaja od posude. Formirajte loptu u posudi, prekrijte krpom i ostavite pola sata da se diže.

Kukuruzni kruh

Kada prođe navedeno vrijeme, tijesto prebacite u kalup za kruh i ponovo ostavite pola sata da se počne dizati. Nakon pola sata navlažite površinu kruha s malo vode, zarežite kose crte i pospite kukuruznom krupicom.

Od istog tijesta možete izradite kukuruzne kifleke.

Ovo kukuruzno tijesto može bez problema stajati neko vrijeme u hladnjaku, sigurno dan ili dva. Po potrebi ga vadite i izrađujete kifleke, kruh ili druga peciva. Prije pečenja ga pustite barem 15-ak minuta da se krene dizati.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/3