Slanci
Ovo jednostavno pecivo razveseli svakoga. Miris svježeg peciva prošaranog sa soli svi vole. Niti jedna pekara ne može napraviti tako ukusno kao što možete sami. Niti je komplicirano, niti je teško, a najvažniji sastojak je dobra volja i ljubav kao i u svakom receptu.
Sastojci
- 650 g glatkog brašna
- 10 g suhog kvasca
- 10 g soli
- 5 g šećera
- 3 dl mlakog mlijeka
- 80 ml ulja
- 100 ml jogurta
- 1 velika žlica jabučnog octa
Preljev
- 15 g glatkog brašna
- 3 velike žlice vode
- 5 g soli
- na vrh noža sode bikarbone
Priprema
U glatko brašno dodati suhi kvasac, sol i šećer pa sve dobro promiješati. U drugu posudu dodati mlako mlijeko, ulje, jogurt, ocat. Sve dobro promiješati pa postepeno dodavati brašno te umijesiti mekanu loptu od tijesta. Tijesto za slance mora biti pomalo ljepljivo i mekano. Poklopiti i staviti u ugrijanu (do 30 °C) pećnicu i ugasiti. Ostaviti 45 minuta da se diže. Nakon proteka vremena tijesto premijesiti pa podijeliti na 10 jednakih dijelova ili loptica. Otprilike svaka loptica ima oko 120g. Odmah svaku lopticu valjati i stanjiti rukama da dobijete pekarski slanac. Slagati na lim obložen papirom za pečenje jedan do drugog. Slanci će tokom pečenja narasti i spojiti se. Ostavite slance 20 minuta na sobnoj temperaturi. Slanci se peku deset minuta na 250 °C.
Za to vrijeme pripremite slani preljev od soli, brašna, soda bikarbone i vode. Sve sastojke samo dobro promiješajte u glatku tekuću smjesu. Izvaditi slance iz pećnice pa prošarajte slanim preljevom.
Piše: Sunčica Pećnjak