Kruh Rajko

Rajko ili Rajkin kruh je izuzetan recept za kruh, trenutni hit na internetu. Svi rade i isprobavaju Rajka! Radi se o kruhu koji se ne mijesi, koji se u vrlo rijetkoj smjesi samo promiješa u vatrostalnoj posudi. Radi se samo od brašna, vode, soli i tek mrvica suhog kvasca. Peče se poklopljen u vatrostalnoj posudi. Dakle, sve kod ovog recepta je netipično u izradi kruha. Kruh je zanimljiv zbog izuzetno hrskave i lijepe raspucane kore. U unutrašnjosti kruh je dosta rupičast, više nego obični kruhovi. Jednom riječju, radi se o izuzetnom domaćem kruhu. Nije ni čudno da su svi poludjeli za ovim receptom i isprobavaju razne vrste brašna i omiljene dodatke. Kruh je genijalan!

kruh Rajko

Sastojci

  • 3 šalice brašna
  • 1 1/2 šalice vode
  • 1 žličica soli
  • na vrh žličice suhog kvasca
kruh Rajko

U zdjelu stavite brašno, sol i kvasac. Ja to sve radim u vatrostalnoj zdjeli u kojoj namjeravam i peći. Dobro promiješate suhe sastojke. Dodajte vodu i jednostavno dobro promiješajte sa žlicom. Nastala je ljepljiva smjesa koja se da izlijevati. Dakle, za pojmove kruha to je sigurno prerijetko. Međutim, upravo u toj vodi je tajna ukusne korice i većih rupa. Smjesu ostavite na toplom mjestu, poklopljeno kuhinjskom krpom. Smjesa se odmara minimalno 4 sata, ali preporučljivo je i duže. Najbolje je ostaviti preko noći i onda za ujutro imate savršeni kruh.

kruh Rajko

Kada prođe navedeno vrijeme, izlijte smjesu na masni papir. Vatrostalnu zdjelu u kojoj je bila smjesa operete. Vatrostalnu zdjelu i njen poklopac zagrijte u pećnici na što višoj temperaturi (ja sam držala na 240 °C). Tajna ovog kruha je da kod pečenja sve bude dobro zagrijano i da se općenito koristi visoka temperatura pečenja. Kada ugrijete vatrostalnu zdjelu i poklopac, uložite smjesu zajedno s masnim papirom.

kruh Rajko

Poklopite i pečete 30 minuta na visokoj temperaturi (kod mene je bilo 240 °C). Poslije pola sata. otklopite i smanjite na 200 °C i pečete još 10 minuta. Kroz tih 10 minuta trebate dobiti lijepu rumenu koricu. Slobodno dodajte ventilator u pećnici jer će to učiniti da korica bude rumenija i ljepša.

U ovom receptu sam koristila obično oštro brašno. Isprobala sam također polubijelo brašno. Što god probate, odlično uspije! Za ovaj recept treba nabavljati domaće, svježe mljeveno brašno. Treba isprobavati s mineralnom vodom, pivom. Birajte vatrostalnu zdjelu koja ima što viši poklopac jer kruh jako raste, a poklopac ga kod pečenja sprečava u rastu. Zbog okusa sam dodala žlicu jabučnog octa. Taj dodatak će utjecati na bolje dizanje i dat će okus kruhu. Ovaj recept kruha bi bio idealan za peku. Kada se kruh peče ispod peke, događa se upravo isti proces. Zato i jesu kruhovi ispod peke rupičasti i imaju ukusnu koricu. To su kruhovi koji se više kuhaju (na visokoj temperaturi) nego peku. Ovaj recept upravo oponaša peku!

kruh Rajko

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (5 glas(a)/ova)Ustvari nije bitno koliko šalica ima decilitara. Ako upotrijebite veću šalicu, imat ćete veću količinu kruha, a s manjom šalicom manju količinu. Ja koristim najveću šalicu koju imam od oko 3 dl i maksimalno ju punim.

Šalica od koliko dl?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/9