Kukuruzno pecivo
Stalno sam u potrazi za finim kukuruznim pecivima. Možda mogu reći da najviše i volim kukuruzna peciva u obliku kifleka, prutića, kiflica..., koja god. Ovo je verzija kukuruznog tijesta u kojem je kuhana kukuruzna palenta. Da bi doživljaj kukuruza bio što veći, dodala sam i veliki udio kukuruznog brašna.
Iako oblik nije baš reprezentativan, toliko su fini i hrskavi da ih moram zapisati
Sastojci
- 2 dl palente
- 4 dl vode
- 1 velika žlica soli
- 400 g glatkog brašna
- 300 g kukuruznog brašna
- 4 dl mlijeka
- 1,5 dl ulja
- 1dl mlijeka + mala žličica šećera + 1 svježi kvasac
- krupna sol + kim + palenta za posipanje
Priprema
Palentu skuhati u 4 dcl vode i ohladiti da bude mlaka.
Kvasac staviti u jedan dcl mlijeka sa šećerom da se digne.
Pola litre mlijeka i jedan i pol dcl ulja staviti na vatru i lagano zagrijati.
Zatim u zdjelu staviti brašno, kvasac i ugrijano mlijeko i izraditi u glatku masu zatim dodati skuhanu palentu i dobro izraditi tijesto kada je dobro izrađeno ostaviti da odmori oko pola sata, zatim oblikujte prutiće ili kiflice i ostavite ih još sat vremena da odmaraju. Premažite peciva žutanjkom, pospite kimom i krupnom soli.
Stavite peći na 200 °C dok peciva ne porumene.
Ovo kukuruzno tijesto može bez problema stajati neko vrijeme u hladnjaku, sigurno dan ili dva. Po potrebi ga vadite i izrađujete kifleke, kruh ili druga peciva. Prije pečenja ga pustite barem 15-ak minuta da se krene dizati.
Piše: Sunčica Pećnjak