Kukuruzno pecivo

Stalno sam u potrazi za finim kukuruznim pecivima. Možda mogu reći da najviše i volim kukuruzna peciva u obliku kifleka, prutića, kiflica..., koja god. Ovo je verzija kukuruznog tijesta u kojem je kuhana kukuruzna palenta. Da  bi doživljaj kukuruza bio što veći, dodala sam i veliki udio kukuruznog brašna.

 

Iako oblik nije baš reprezentativan, toliko su fini i hrskavi da ih moram zapisati

Kukuruzno pecivo

Sastojci

  • 2 dl palente
  • 4 dl vode
  • 1 velika žlica soli
  • 400 g glatkog brašna
  • 300 g kukuruznog brašna
  • 4 dl mlijeka
  • 1,5 dl ulja
  • 1dl mlijeka + mala žličica šećera + 1 svježi kvasac
  • krupna sol + kim + palenta za posipanje

Priprema

Kukuruzno pecivo

Palentu skuhati u 4 dcl vode i ohladiti da bude mlaka.

Kukuruzno pecivo

Kvasac staviti u jedan dcl mlijeka sa šećerom da se digne.

Kukuruzno pecivo

Pola litre mlijeka i jedan i pol dcl ulja staviti na vatru i lagano zagrijati.

Kukuruzno pecivo

Zatim u zdjelu staviti brašno, kvasac i ugrijano mlijeko i izraditi u glatku masu zatim dodati skuhanu palentu i dobro izraditi tijesto kada je dobro izrađeno ostaviti da odmori oko pola sata, zatim oblikujte prutiće ili kiflice i ostavite ih još sat vremena da odmaraju. Premažite peciva žutanjkom, pospite kimom i krupnom soli.

Kukuruzno pecivo

Stavite peći na 200 °C dok peciva ne porumene.

Ovo kukuruzno tijesto može bez problema stajati neko vrijeme u hladnjaku, sigurno dan ili dva. Po potrebi ga vadite i izrađujete kifleke, kruh ili druga peciva. Prije pečenja ga pustite barem 15-ak minuta da se krene dizati.

Kukuruzno pecivo

Piše: Sunčica Pećnjak