Izrada bageta

Kada već puno puta napravite Rajka (vidi recept za kruh Rajko), shvatite da se zapravo radi o receptu za francuske bagete i da se zapravo bageti mogu raditi na sličan način.. U receptu za bagete je bitno dugo odležavanje, smjesa je rjeđa s više vode kako bi se stvorile veće rupe u kruhu, visoka početna temperatura pečenja. Sve su to  karakteristike recepta za kruh Rajko. Razlika je jedino u načini pečenja. Rajko se peče u poklopljenoj zdjeli, a za bagete vam je potreban valoviti lim.

bageti

Sastojci za ovaj recept su isti kao i za kruh Rajko. Vremenom sam počela dodavati med i jabučni ocat jer sam shvatila da ti sastojci pospješuju dizanje kruha i dobro utječu na okus kruha. 

Sastojci

  • 3 šalice brašna
  • 1 mala žličica soli
  • na vrh male žličice suhog kvasca
  • 1 1/2 šalice vode
  • 1 velika žlica meda
  • 1 žlica jabučnog octa
bageti

Da, trebat će vam neki valoviti lim. Davno sam ovo kupila i dugo nisam koristila. Nakon dugo vremena ovaj lim je dobio svoj puni smisao.

bageti

Najprije zamiješajte sve suhe sastojke: brašno, sol, suhi kvasac. Dobro promiješajte.

bageti

U čaši hladne vode otopite med i dodajte jabučni ocat. Dodajte otopinu u suhe sastojke. Nadodajte ostatak potrebne vode.

bageti

Promiješajte tek toliko da se sastojci sjedine. Gustoća tijesta treba biti rjeđa od tijesta za klasični kruh, otprilike kao na slici. Treba biti poput žvakaće gume i taman toliko rijetko da ga ne možete miješati na ruke već morate koristiti silikonsku špatulu. Danas više i ne brojim čaše vode koje stavljam. Već odokativno znam koliko trebam staviti vode da bih dobila željenu gustoću.

bageti

Tijesto treba odležati preko noći poklopljeno kuhinjskom krpom. Ujutro se vide sitni mjehurići kao na slici i naravno volumen tijesta je duplo veći.

bageti

Smjesu tijesta prebacite u najlonsku vrećicu kojoj probušite jedan ugao. Na lim postavite masni papir i polako istiskujete vrećicu i punite udubljenja u limu. Dobro zagrijte pećnicu na 240 °C. Pecite 40 minuta, ali zadnjih deset minuta stavite na program ventilatora kako bi korica dobila rumenu boju.

Hrskavi bageti su neodoljivi ujutro uz bijelu kavu. Najčešće koristim oštro brašno, a ponekad umiješam manju količinu kukuruznog brašna ( manje od 10%). Tako dobijete prefine kukuruzne bagete. Ovi bageti na slici su napravljeni upravo na taj način, odnosno imaju u sebi manju količinu kukuruznog brašna. Zato i imaju ovu lijepu žutu boju.

bageti

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/17