Kukuruzni kifleki

Kukuruzni kifleki su moj najomiljeniji proizvod pekare Dubravica. Dubravica se definitivno profilirala u najbolju zagrebačku pekaru. Njihovi kukuruzni kifleki su zaista odlični i mislim da svaki košta 1,8 kn. Tko ne zna napraviti te kifleke, mora platiti. Metodom lutanja po internetu i isprobavanja došla sam do recepta za te kifleke. Jednostavno se i brzo naprave, zbilja nije komplicirano. O financijskoj uštedi ne moram ni govoriti.

 

Poanta ukusnog kukuruzno tijesta je u pravilnom omjeru pšeničnog i kukuruznog brašna, a to je 5 : 3 u korist pšeničnog brašna. Znači, malo više od pola ide pšenično brašno. Kukuruzni kruhovi su teški i da biste izbjegli tu težinu i dobili ukusno i mekano kukuruzno tijesto, neizbježno je dodavati pšenično brašno. Mekoći kiflica doprinosi i mala količina praška za pecivo. Malo masnoće i toplog mlijeka i imate gotovo sve sastojke za te fine kifleke. Naravno, ne zaboravite sjemenke kima i krupnu sol za posipanje.

Kukuruzni kifleki

Sastojci

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 1/2 vrećice suhog kvasca
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 1,5 dl toplog mlijeka
  • 0,5 dl vode
  • 0,5 dl ulja
  • kukuruzna krupica za posipanje
Kukuruzni kifleki

U zdjelu stavite brašno, sol, šećer, kvasac i prašak za pecivo. Dobro promiješajte te suhe sastojke. Dodajte toplo mlijeko, vodu i ulje. Zamijesite mekano tijesto. Dodavanjem brašna regulirajte ako je smjesa prerijetka. Morate dobiti mekano tijesto koje se ne lijepi i koje se lagano odvaja od posude. Formirajte loptu u posudi, prekrijte krpom i ostavite pola sata da se diže.

Kukuruzni kifleki

Kada prođe navedeno vrijeme, podijelite loptu na pola, pa opet na pola... i tako dok ne dobijete 16 loptica za kifleke.

kruh Rajko

Oblikujte kifleke i poslažite na masni papir. Ponovo ih pokrijte krpom i pustite da se dižu još idućih 30 minuta.

kruh Rajko

Kifleke poprskajte s vodom. Najbolje će poslužiti bočica sa špricaljkom. Tako mokre ih posipajte kimom i krupnom soli. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 20 minuta.

Od istog tijesta možete izradite kukuruzni kruh.

Ovo kukuruzno tijesto može bez problema stajati neko vrijeme u hladnjaku, sigurno dan ili dva. Po potrebi ga vadite i izrađujete kifleke, kruh ili druga peciva. Prije pečenja ga pustite barem 15-ak minuta da se krene dizati.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (5 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/8