Kroketi

Kroketi su izvanredan prilog ili predjelo. Možete ih poslužiti kao finger food uz neki umak. Odlična su ideja kao večera uz neki sirni umak i nareske. Omjer krumpira i brašna je 1:3 i obavezno upotrijebite oštro brašno.

kroketi

Sastojci

  • 90 dag pire krumpira
  • 30 dag oštrog brašna
  • 1 jaje
  • žličica soli
  • 1/2 praška za pecivo
  • krušne mrvice

Priprema

Skuhajte krumpir u kori. Kad bude gotov, očistite ga i zgnječite. Napravite pire s malo maslaca, soli i mlijeka. Kad pire prestane biti vruć, dodajte jaje, brašno, prašak za pecivo. Lagano zamijesite u mekano tijesto. Ne treba dugo mijesiti, samo toliko da se sastojci povežu u homogenu smjesu. Bitno je da sve radite jako brzo, jer se krumpir ne smije ohladiti. Sve treba raditi dok je toplo. Tijesto je jako mekano i tako treba biti. Odvojite manje komade. Koristite brašno kako vam se tijesto ne bi ljepilo za ruke i napravite valjke. Valjke oblikujte na podlozi od krušnih mrvica. Režite valjke na veličinu kroketa i odmah pecite u vrućem ulju.

Višak kroketa obavezno zaledite. Možete ih također oblikovati u obliku pljeskavica i koristit kao prilog nekom mesnom jelu.

Piše: Sunčica Pećnjak