Kako savršeno skuhati rižu

Isprobala sam mnoge recepte za kuhanje riže. Neki su tvrdili da bitno ispiranje, namakanje, dodatno prženje na ulju, kuhanje na sasvim niskoj temperaturi i slični postupci. Sve to stoji, ali najbolji recept za rižu dobila sam od kolegice s posla. Sada rižu kuham samo na taj način i ništa više ne isprobavam.

Rižu je najbolje natopiti preko noći i to uglavnom radim. Taj postupak nije presudan za savršenost kuhane riže, ali to radim zbog zdravlja. Naime, riža može lako sadržavati arsen i razne pesticide kao posljedica zagađenog zemljišta. Dakle, rižu ostavite preko noći da se dobro namoči. Prije kuhanja je temeljito operite i procijedite.

Ovaj recept prokušan je s Arborio vrstom riže, ali bit će uspješan i s drugim vrstama riže okruglog zrna.

kuhanje riže

Sastojci

  • 1 luk
  • 1 šalica riže
  • 2,5 šalica uzavrele vode
  • žličica soli
  • žličica vegete
  • pola žličice kurkume
kuhanje riže

Luk sitno nasjeckajte i stavite pržite na malo vrućeg ulja. Dodajte soli kako se luk ne bi zapalio.

kuhanje riže

Pripremite 2,5 šalice vruće vode. Najlakše je koristiti vrč za kuhanje vode. Na poprženi luk dodajte šalicu riže, vegetu, kurkumu. Kratko promiješajte. 

kuhanje riže

Odmah zatim dodajte vruću vodu, smanjite vatru i kuhajte na srednjoj vatri (indukcija na 3) 18 minuta. Čim se riža pomalo počne lijepiti za dno, maknite s vatre.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/15