Kako očistiti lignje

Nožem presijecite lignju odmah iznad oka.

Uzmite prerezane krakove i u samoj sredini, između krakova, pronađite zub. Zub lignje je tvrdi dio pa ga je bolje maknuti nožem.

Lignju uhvatite rukom ispod očiju i pokušajte izvući unutrašnjost lignje. Ako su lignje bile zaleđene, onda je njena unutrašnjost vjerojatno slijepljena. Prije potezanja je dobro malo odvojiti unutrašnjost od stijenki.

U stijenci lignje nalazi se prozirna kost. Vidjet ćete njen vršak kako viri, a osim toga da se i napipati. Malo je odlijepite nožem od stijenki i potegnite prema van.
Lignju ne morate previše prati, tek toliko da se opere od čišćenja. Ako slučajno imate svježe jadranske lignje, one se niti ne čiste. Samo se dobro posole iznutra i izvana i stavljaju na žar. Kost se jednostavno vadi pri kraju pečenja.
Piše: Sunčica P.