velika gnojištarkaKajgana od gnojištarki

 

Velika gnojištarka

 

Iako ima ružan naziv, to je vrlo ukusna gljiva, nježnog okusa i blagog okusa. Naziv uopće ne odgovara njenoj prirodi. Ova gljiva raste doslovce posvuda. Karakterističnog je oblika, jajolika. Starenjem se klobuk otvara na van i liči na haljinicu, te počinje crniti odozdol prema gore. Klobuk je cijelom je površinom prekriven bjelkastim ili smećkastim ljuskama, odnosno čehama. Stručak je šupalj i vlaknast. Gljivu Velika gnojištarka je teško pobrkati s nekom otrovnom.gnojištarka

 

 

Morate ih brati mlade (dok je meso još sasvim bijelo). Imaju nježan i ugodan okus, gotovo bez okusa. Pripremite ih čim ih uberete, jer brzo propadaju. Bez obzir što je ovu gljivu teško zamijeniti, ne preporučam branje ako ste neiskusni. Pronašla sam je na svojoj livadi i ubrala za večeru.

Sastojci

  • velike gnojištarke
  • jaja
  • maslac

prerezane gljive gnojištarkePripremila sam je na najjednostavniji mogući način, kako bih najbolje osjetila njen okus: na kajganu. Kada je razrežete, meso mora biti sasvim bijelo (kao na slici). Meso gljive je sasvim mekano i ne treba mu puno toplinske obrade. Narezane gljive stavite na maslac, malo promiješate i izlijete zamućena jaja. Prava delikatesna večera!

Mislim da bi ova gljiva bila odlična za juhu ili neki umak.

Piše: Sunčica P.



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14