Jaja u umaku bolognese

Recept sam pronašla na blogu "istine i laži o hrani": http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/10/jaja-u-umaku-bolonjez.html

Jako mi se svidjela kombinacija jaja i mljevenog mesa. Odmah sam napravila "malo po svom", tako je i nastao ovaj recept.

jaja u umaku bolognese

Sastojci za 1 osobu:

  • 100-150 g mljevene svinjetine (probala sam i neke druge vrste, no sa svinjetinom je okus najbolji)
  • 2 velika jajeta (ili 3 mala)
  • 100 g poriluka (više bijeli dio, mekši je)
  • 100 g komadića rajčice zajedno s umakom (može domaće, može kupljene, bez soli i kože, ekološki proizvod), izbjegavam kožu, jer mi je teško probavljiva, a i u jelu samo smeta
  • 3 žlice domaće svinjske masti
  • sitno sjeckano lišće peršina
  • sol
  • đumbir u prahu ili curry, također je odličan i kajenski papar, ako se želi malo ljutine

Priprema

  1. Narezati poriluk na tanke kolutove i pirjati ga na masti dok ne omekša. Temperatura za pirjanje neka bude niska, da poriluk ne poprimi smeđu boju.
  2. Dodati mljeveno meso i pirjati par minuta, dok meso ne promijeni boju.
  3. Dodati rajčicu, sol i curry, promiješati i pirjati poklopljeno oko 10 minuta, možda i manje. Poriluk je neće ni vidjeti, što je meni bitno, ali će se u jelu osjetiti okus luka. Ne volim običan luk, jer se vide komadići u gotovom jelu. Otkrila sam da poriluk ima jaču aromu, a brzo omekša, pa se niti ne vidi. Povremeno promiješati. Umiješati peršin.
  4. Na kraju isključiti dovod topline i napraviti dvije "rupe" u mesu i ubaciti u njih jaja, pazeći da žutanjci ostanu cijeli. Jaja malo posoliti. Peći poklopljeno na laganoj vatri, tako da žutanjci ostanu meki ili dok se ne ispeku do kraja, kako tko želi.  

 

Ne stavljam tvrdi sir, koji bi se otopio prilikom pečenja. Takav sir sadrži fungicide, kojima se sir tretira izvana, da ne bi popljesnjivio, fungicid prodire oko 5 mm u sir. Zaista mi ne trebaju takvi otrovi. Kupujem domaći dimljeni sir, a na to jelo mi ne ide.

Piše: Sanja Bregović



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



U pravu ste! I ja se držim otprilike tih omjera. Pročitajte ovo:http://www.gazdarica.com/stranice/kuharica/teme/LCHF---Recept-po-recept Nutricionistica Anita Šupe odobrila je taj tekst, znači, podaci su točni. Također pročitajte i ovo:http://www.istineilaziohrani.blogspot.com/2011/11/lchf.html#comment-form. U jednom komentaru nutricionistica piše da ne treba vagati hranu, računati postotke masti i proteina... Poz!

Nece biti da je tako Sanja ! LCHF ima JASNO odredjenu formulu koja kaze - smanjen unos ugljenih hidrata, NORMALAN UNOS PROTEINA i povecan unos masnoca, ili ako ti je lakse 5 % - 20 % - 25 % - 70 % !

Netko će pojesti upravo tu količinu hrane, netko na pola manje, pa tako i pripremite jelo. Ovo je recept za glavno jelo, salatu možete dodati, naravno. LCHF prehrana ne određuje količine hrane, a ima i raznih omjera UH, masti i proteina. Možete imati 60% energije iz masti, ali i 75%. Također, netko će moći jesti i 50 g UH dnevno i postizati željeno, dok netko mora smanjiti na najviše 10 g.

Ova kolicina mesa, jaja, svinjske masti...nikako u jednom obroku ne moze biti mera za jednu osobu ! LCHF formula je jasna i tacno se zna koliki je dnevni unos UH, proteina i masti. Ovo moze biti OK samo ako se podrazumevaju dva obroka , s`tim sto bi uz oba obroka trebalo dodati jos sveze salate !

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/6