Jaglac smoothie

Lišće jaglaca je izuzetno bogato vitaminom C i spada među najbogatije izvore ovog vitamina. Lišće je odličan način da prirodnim putem povratite organizmu istrošeni vitamin C. Ta činjenica je premalo poznata. Vitamin C unutar biljke nije isto što i askorbinska kiselina, inače sintetizirani oblik vitamina C, kupljen u apoteci. To su tvari koje imaju potpuno drukčije djelovanje.  Ono što određuje vitamin je njegov izvor! Nisu bitni miligrami vitamina koje unosite u organizam, nego mogućnost apsorpcije. Prirodni izvori poput lišća jaglaca su živi izvori i omogućuju potpunu apsorpciju ovog vitamina. Sadrže sve što je potrebno za apsorpciju, u savršeno izbalansiranim količinama. To se ne može usporediti s mrtvim, sintetiziranim i izoliranim spojevima koji se loše apsorbiraju, a koje imate mogućnost kupiti. Vidi članak Priča o vitaminima.

 

Kada smo na početku proljeća kosili livadu, nisam dala da se pokosi dio gdje su se razvili buseni jaglaca. Čekala sam trenutak da završi cvatnja i da biljka svu svoju snagu usmjeri na lišće. Jaglaci su razvili prelijepe, mesnate i bujne listove. To je bio raj za jutranje smoothie. Kada znate koliko je lišće jaglaca ljekovito i bogato vitaminom C, onda izuzeto cijenite ove samonikle busene i smatrate to predivnim poklonom prirode.

jaglac

Sastojci koje stavljate u blender:

  • stručak svježih listova divljeg luka kao na donjoj slici
  • 2 jabuke
  • 1 limeta
  • 1 žlica meda
  • vode koliko trebate

Lišće jaglaca je samo po sebi izuzetna namirnica i ne treba puno dodataka, tek koji limun i jabuka. Te čvrste i kožnate listove teško je jesti samostalno, ali u blenderu je to sasvim drukčije. Kada pogledate te jedre, svijetlo zelene listove pune klorofila, naprosto znate da je to lijek. Nije to ni čudno, jer je klorofil po strukturi identičan našem hemoglobinu u krvi. Jedina razlika je što je centralno mjesto klorofila magnezij, a kod hemoglobina željezo. Klorofil pomaže u ponovnoj izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih stanica, i vrlo brzo povećava našu energiju i zdravlje. Klorofil ima moć da regenerira naše tijelo na molekularnom i staničnom nivou. Klorofil smanjuje sposobnost vezanja kancerogenih tvari za DNA.

jaglac

Na donjoj slici sam slikala busene lišća jagorčevine. Samo ih treba poštediti košenja i svake sezone će vas nagrađivati obiljem ljekovitog i krupnog lišća. Vole biti u polusjenovitim mjestima. Ako ima dovoljno vlage, lišće će biti bujno i krupno. Koliko god ga berete, ono naočigled raste i regenerira se. Nešto slično kao peršin: što ga više trgate, to intenzivnije raste.

jaglac

Piše: Sunčica P.