Hladna juha od tušta

Hladne juhe su rješenje za dane ekstremnih vrućina. Juha od tušta je u tom smislu pun pogodak. Tušt kao biljka odlično podnosi vrućine i kada druge biljke jedva preživljavaju od suše, tušt je zelen i bujan. Pun je vode i slankast i zato je odličan za organizam baš u doba vrućina. Raste između ostalog povrća i štiti zemlju od sunca i isušivanja. Mnogostruke su koristi od ove biljke. Pustila sam da se razmnoži po vrtu. Nisam požalila jer sam  imala odlične, hladne juhe na meniju.

portulak, tušt

Juhu treba pažljivo soliti jer je sama biljka slankasta. Upotrebljavam morsku sol koja nije rafinirana, pa sam ovdje stavila cvijet soli. Cvijet soli je pun minerala koji obogaćuju ovo jelo. Priprema je jednostavna da jednostavnija ne može biti: sve sastojke stavite u blender i gotovo. Juha ima pomalo ljutkast okus po češnjaku i to mi odlično odgovara.

Sastojci

  • 200 g zelenih i mladih dijelova tušta
  • nekoliko češnjeva češnjaka po ukusu
  • 2 manja krastavca
  • cvijet soli
  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • 1/2 čaše hladne vode

Piše: Sunčica Pećnjak