Fritule

Uvijek s vremena na vrijeme napravim fritule jer ih se zaželim i volim miris dok se peku. Fritule najviše vezujem uz Božićno vrijeme, ali ih radim i preko godine. Ovo je "pravi recept" za fritule, vjerujte, jer sam iz tih krajeva.

fritule

Sastojci

  • 3/4 kg brašna
  • 2 dl mlakog mlijeka
  • 1 čvrsti jogurt
  • 2 žumanjka
  • 1 velika žlica ruma
  • 2 velike žlice šećera
  • ribana korica naranče
  • 1/2 male žlice soli
  • kocka kvasca

Pripremite kvasac s malo brašna, šećera i mlakog mlijeka. Poklopite i pustite da se diže. U brašno dodajte preostali šećer, jogurt, naribanu koricu naranče, rum, sol, žumanca i dignuti kvasac. Podlijevajte toplim mlijekom i čvrsto miksajte dok se ne stvore mjehurići. Mjera toplog mlijeka je okvirna. Jednostavno dodajete po malo mlijeka dok konzistencija nije ni pregusta niti rijetka. Treba biti ljepljiva, gusta masa koju možete jedino vaditi žlicom. Ostavite na toplom mjestu sat vremena i pecite na dosta ulja. Vadite ih malom žličicom i stavljate na ulje. Čim dobe boju, vadite ih van. Mnogi u tijesto dodaju grožđice, naribanu jabuku ili neko sitno voće. To je stvar ukusa. Ovo vam je osnovni i po meni najbolji recept za fritule. 

 

Fritule po ovom receptu su nejednake i različite. Ja ih osobno baš takve i volim i to je originalni recept. Ako želite, možete ih napraviti sasvim okrugle. Vidi recept kako napraviti okrugle fritule.

Piše: Sunčica P.