Ekološki prašak za rublje

Ovo je savršeno sredstvo za pranje rublja, pogotovo bijelog. Potpuno je prirodno i ekološko. U praškastom je obliku pa se odlično otapa prilikom pranja u perilici. Nije jednostavno za izradu, međutim vrijedi truda i vjerujem da ćete svi doći u fazu da vam to nije teško napraviti. Vjerojatno bi cijena ovog sredstva na tržištu bila visoka, ali u kućnoj izradi je vrlo jeftina. Ovo je nešto najkvalitetnije što možete priuštiti sebi i svom rublju. 

 

Ovaj recept je nastao slučajno kada sam uspjela prekuhati sapun. Prilikom sušenja sapun nije mogao zadržati konzistencija i sam od sebe se raspadao. Recept sam još malo doradila kako bih još pojačala raspadanje sapuna i dobila sam odlično, praškasto sredstvo za pranje rublja. U receptu je bitno da koristite masnoće koje daju tvrde sapune. Nešto više ima kokosovog ulja u odnosu na ostale masnoće jer kokosovo ulje daje sapune koji imaju bolju topljivost, a to je bitna karakteristika kod pranja rublja. Dodatno sam tvrdoću pojačala stearinskom kiselinom. Ustvari sam tvrdoću toliko pojačala da veze između sapunskih čestica nisu izdržale i sve se počelo raspadati. Toj pojavi pridonijelo je i prekuhavanje sapuna. Ovaj recept se izrađuje toplim postupkom u kojem se saponifikacija odvije u toku kuhanja pa je sredstvo vrlo brzo spremno za upotrebu. Ovim receptom dobivate 4 - 5 kg ekološkog, sasvim neškodljivog, prirodnog i savršeno učinkovitog sredstva za pranje rublja. Posebno ga volim koristiti za pranje bijelog rublja. Iza korištenja prirodnih sapuna sve ostaje nekako čistije i bjelije! Ne postoje loše posljedice niti mogućnosti za loše posljedice, niti za vas niti za okolinu. Čistoća postignuta na prirodan i neškodljiv način puno je ljepša i naprosto uživate! 

prirodno sredstvo za rublje

Sastojci sapuna
  • palmino ulje 600 g
  • mast 600 g
  • kokosovo ulje 800 g
  • popust 5%
  • lužina (NaOH) 305,84 g
  • tekućina 660,00 g
  • 2 žlice stearinske kiseline
Ostali sastojci
  • 1 kg sode za pranje (1/3 gotove sapunske mase)
  • 1 kg sode bikarbone (1/3 gotove sapunske mase)
  • eterična ulja za miris
prirodno sredstvo za rublje

Sapun izrađujete klasično, zaključno s točkom 8 postupka izrade sapuna opisanog u ovom članku. Nastalu sapunsku masu prelijete u lonac za sporo kuhanje (crock pot) i nastavljate kuhati oko 4 sata na "Low". Povremeno promiješajte kako bi sapun skinuli sa stjenke. Povremeno možete staviti lonac na "Warm", a onda nakon pola sata ponovo vratiti na "Low". Uočila sam da takav postupak paše saponifikaciji. Zadnjih pola sata kuhanja dodajte dvije žlice stearinske kiseline i eterična ulja.

prirodno sredstvo za rublje

 Sapunsku masu izlijte u bilo kakve kalupe. Sapun će se brzo stvrdnuti pa ga možete vrlo brzo vaditi van iz kalupa. Sapun će biti vrlo lomljiv i mrvit će se sam od sebe.

prirodno sredstvo za rublje

Sapun možete jednostavno mrviti nožem.

prirodno sredstvo za rublje

 

Još efikasnije i finije ga možete izmrviti u kuhinjskoj sjeckalici. Izmrvljeni sapun pomiješajte sa sodom za pranje i sodom bikarbonom i pospremite u prikladne zdjele.

Dobili ste najkvalitetnije sredstvo za pranje po svim ekološkim mjerilima!

Piše: Sunčica P.