Ekološki prašak za rublje

Ovo je savršeno sredstvo za pranje rublja, pogotovo bijelog. Potpuno je prirodno i ekološko. U praškastom je obliku pa se odlično otapa prilikom pranja u perilici. Nije jednostavno za izradu, međutim vrijedi truda i vjerujem da ćete svi doći u fazu da vam to nije teško napraviti. Vjerojatno bi cijena ovog sredstva na tržištu bila visoka, ali u kućnoj izradi je vrlo jeftina. Ovo je nešto najkvalitetnije što možete priuštiti sebi i svom rublju. 

 

Ovaj recept je nastao slučajno kada sam uspjela prekuhati sapun. Prilikom sušenja sapun nije mogao zadržati konzistencija i sam od sebe se raspadao. Recept sam još malo doradila kako bih još pojačala raspadanje sapuna i dobila sam odlično, praškasto sredstvo za pranje rublja. U receptu je bitno da koristite masnoće koje daju tvrde sapune. Nešto više ima kokosovog ulja u odnosu na ostale masnoće jer kokosovo ulje daje sapune koji imaju bolju topljivost, a to je bitna karakteristika kod pranja rublja. Dodatno sam tvrdoću pojačala stearinskom kiselinom. Ustvari sam tvrdoću toliko pojačala da veze između sapunskih čestica nisu izdržale i sve se počelo raspadati. Toj pojavi pridonijelo je i prekuhavanje sapuna. Ovaj recept se izrađuje toplim postupkom u kojem se saponifikacija odvije u toku kuhanja pa je sredstvo vrlo brzo spremno za upotrebu. Ovim receptom dobivate 4 - 5 kg ekološkog, sasvim neškodljivog, prirodnog i savršeno učinkovitog sredstva za pranje rublja. Posebno ga volim koristiti za pranje bijelog rublja. Iza korištenja prirodnih sapuna sve ostaje nekako čistije i bjelije! Ne postoje loše posljedice niti mogućnosti za loše posljedice, niti za vas niti za okolinu. Čistoća postignuta na prirodan i neškodljiv način puno je ljepša i naprosto uživate! 

prirodno sredstvo za rublje

Sastojci sapuna
  • palmino ulje 600 g
  • mast 600 g
  • kokosovo ulje 800 g
  • popust 5%
  • lužina (NaOH) 305,84 g
  • tekućina 660,00 g
  • 2 žlice stearinske kiseline
Ostali sastojci
  • 1 kg sode za pranje (1/3 gotove sapunske mase)
  • 1 kg sode bikarbone (1/3 gotove sapunske mase)
  • eterična ulja za miris
prirodno sredstvo za rublje

Sapun izrađujete klasično, zaključno s točkom 8 postupka izrade sapuna opisanog u ovom članku. Nastalu sapunsku masu prelijete u lonac za sporo kuhanje (crock pot) i nastavljate kuhati oko 4 sata na "Low". Povremeno promiješajte kako bi sapun skinuli sa stjenke. Povremeno možete staviti lonac na "Warm", a onda nakon pola sata ponovo vratiti na "Low". Uočila sam da takav postupak paše saponifikaciji. Zadnjih pola sata kuhanja dodajte dvije žlice stearinske kiseline i eterična ulja.

prirodno sredstvo za rublje

 Sapunsku masu izlijte u bilo kakve kalupe. Sapun će se brzo stvrdnuti pa ga možete vrlo brzo vaditi van iz kalupa. Sapun će biti vrlo lomljiv i mrvit će se sam od sebe.

prirodno sredstvo za rublje

Sapun možete jednostavno mrviti nožem.

prirodno sredstvo za rublje

 

Još efikasnije i finije ga možete izmrviti u kuhinjskoj sjeckalici. Izmrvljeni sapun pomiješajte sa sodom za pranje i sodom bikarbonom i pospremite u prikladne zdjele.

Dobili ste najkvalitetnije sredstvo za pranje po svim ekološkim mjerilima!

31.12.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)kućanica, mislim da ćete i na taj način moći dobiti sapun koji čete koristiti za rublje. Problem kod običnih lonaca je mogućnost da vam se smjesa lijepi za dno. Obično se to riješi duplim loncem i kuhanjem na pari. Mislim da ćete na taj način izgubiti puno struje što nije nimalo efikasan postupak i onda postaje upitna isplativost cijelog postupka, LP

Pozdrav, molim Vas kažite mi je li neophodan ovaj dio sa loncem, jer ga ja nemam. Mogu li jednostavno na slabijoj temperaturi kuhati oko 4 sata?

ova priča se isplati jedino ako napravite vlastiti sapun, Kupovni prirodni sapuni su preskupki.

Odusevljena sam rezultatom. Iakomislim da sam stavila previse praska. Koliko Vi stavite na jako prljavo (djecja odjeca iz vrta)? I treba 3kg sapuna onda za ovu kolicinu sodi - to mi djeluje financijski jako puno. Ili nisam nasla dobar sapun ili cu morati okusati se i u oravljenju sapuna.

Agape, naravno da možete !! Ja više koristim taj praškasti oblik za pranje rublja. Tvrdih sapuna uvijek imam i samo ih dobro usitnim i pomiješam sa sodom za pranje i sodom bikarbonom. Radim to već nekoliko godina i već sve miješam odokativno. To mi je najbolje sredstvo za pranje rublja i jedino tome vjerujem!

Mogu li kupiti gotovi prirodni sapun i pomijesati u zadanom omjeru? Cisti li bolje prasak ili tekuci isto s Vase stranice?

Slavice, sodu za pranje kupujem u Mulleru. Sve o sodi za pranje i po čemu se razlikuje od sode bikarbone pročitajte na ovom linku

Molim vas može li pojašnjenje koja je to soda za pranje i gdje je mogu nabaviti. Hvala

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/16