izrada sapuna

Postupak izrade sapuna

Prije samog postupka izrade sapuna morate imati recept. Preporučujem da ne koristite gotove recepte kojih je prepun internet. Korištenjem gotovih recepata nećete moći prilagoditi sastojke količini koju imate. Također, nećete moći promijeniti postojeći recept i unaprijediti ga po svom ukusu. Preporučujem da uložite mali trud oko razumijevanja izračuna sastojaka za recept. Time će vam se otvoriti veliki prostor kreacija u izradi sapuna. Recept možete sasvim jednostavno napraviti, ali da biste to napravili morate razumjeti nekoliko najosnovnijh činjenica. Kako doći do recepta, opisano je u članku "Izračun sastojaka". Kada shvatite kako se računaju sastojci, možete preći na korištenje sapunskog kalkulatora. Sapunski kalkulator će vam izračunati sve potrebne sastojke recepta i nećete ništa morati pješke računati. Iako će sapunski kalkulator odradi najteži posao izračuna sastojaka u receptu, za vas je najbitnije da razumijete cjelokupni postupak izračuna i vezane pojmove.

 

Kada imate recept, možete pristupiti izradi sapuna. Ovdje ću opisati  hladni postupk izrade sapuna. Hladni i topli postupak su vrlo slični i poklapaju se sve do točke kada dobijete smjesu sapuna koja prilikom miješanja ostavlja trag. Kod hladnog postupka smjesa se izlijeva u kalupe i suši 3 do 6 tjedana, dok se kod toplog postupka smjesa dalje satima kuha kako bi saponifikacija završila. Za razliku od hladnog postupka, sapuni dobiveni toplim postupkom su odmah spremni za upotrebu.

izrada sapuna

1) Obložite kalup masnim papirom. Sve o kalupima vidi u sljedećim člancima:
Pravokutni kalup
Okrugli kalup

izrada sapuna

2) Izvažete destiliranu vodu. Voda koja se koristi u izradi sapuna mora biti destilirana. Važemo je u gramima. S obzirom da se voda miješa sa NaOH i da se razvijaju visoke temperature, dobro je vodu ohladiti u hladnjaku jer će vam se na taj način brže svesti na potrebnu temperaturu. U izradi sapuna umjesto vode možete koristiti čaj, prirodne sokove, mlijeko...

izrada sapuna

3) Izvažete kaustičnu sodu. S ovim sastojkom rukujte oprezno. Vidi sve o NaOH.

 

Popis posuda i kuhinjskih pomagala vidi u ovom članku.

izrada sapuna

4) DODAJTE SODU --> U DESTILIRANU VODU, nikako ne obrnuto. Prilikom miješanja razvija se visoka temperatura (85-90 °C) i isparavaju otrovne pare. U prvim trenucima miješate temeljito i konstantno. Na početku je važno  temeljito miješanje jer će se u protivnom od sode formirati čvrste bijele nakupine. One se mogu razbiti s toplinom, ali je bolje izbjeći ih. Kasnije možete malo popustiti u miješanju i miješati tek povremeno. Najbolje je da to sve radite na balkonu ili na otvorenom. Dok miješate trudite se ne udisati i što više se odmaknuti.

izrada sapuna

5) Dok se otopina sode malo hladi, izvažite ulja. Sve o uljima vidi u članku o masnoćama.

izrada sapuna

Na 2 minute zagrijte ulja u mikrovalnoj.

izrada sapuna

6) Sada mjerite temperaturu otopine sode i ulja. Trebate postići trenutak ujednačene temperature ulja i otopine sode. Ta temperatura treba iznositi negdje između 30 i 50 °C. Zbog ulja je bitno da ta temperatura bude što niža, a zbog same saponifikacije da bude što viša pa je 30-50°C neka zlatna sredina. Za saponifikaciju je bitno da se viša temperatura što duže zadrži kako bi se ona pravilno odvila (zato se kalup i zamata u ručnik kako bi se usporilo hlađenje).

izrada sapuna

7) Kada postignete temperaturu ulijte otopinu sode ---> u ulja, i to baš tako a ne obrnuto.

izrada sapuna

8) Polako miješajte štapnim mikserom. Miješate tako da povremeno prestanete pa opet nastavite. Smjesa će dobiti boju. Neki sapuni će se brzo stvrdnjavati, a neki sporije. Sve ovisi u uljima koje ste upotrijebili. Kada dobijete gustoću rjeđeg pudinga, odnosno kada se vidi trag prilikom miješanja to je to.

Trag inače stvaraju novostvorene čestice sapuna koje izbijaju na površinu i ostavljaju trag na površini prije nego potonu. Ne pokušavajte skratiti vrijeme ove faze. Neka ulja prije ulaze u trag, a neka sporije. Kada bi miješali ručno, trebalo bi vam i do sat vremena da postignete trag. Štapnim mikserom to se postiže za otprilike 3 minute. Ova faza postupka je jako bitna jer ako ne postignete trag, sapunska masa će se početi razdvajati.

izrada sapuna

10) Smjesu brzo izlijevate u pripremljeni kalup. Zaravnate površinu. Obično se kutija poklopi i zamota u ručnik. Ja sam ovaj postupak radila u sred najvrućeg ljeta pa sam taj dio preskočila. Zamotano držite 1 dan i nakon tog vremena možete vaditi sapun. Ako se radi o mekanom sapunu, držite ga duže u kalupu.

izrada sapuna

11) Nakon 1 - 2 dana zapun vadite iz kalupa i režete na svoj način. Možete rezati nožem ili raznim kalupima.

 

Poslažite sapune na prozračno i suho mjesto i pustite da se tokom 3-6 tjedana završi saponifikacija. Kroz to vrijeme sapun "sazrijeva", takav se izraz koristi.Tek tada je sapun spreman za upotrebu.

 

Ako vas zanima, možete mjeriti ph sapuna pomoću ph listića.

26.09.2016.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 4.67 (12 glas(a)/ova)Poštovani, poslala sam Vam e-mail. Hvala na odgovoru! Lp,

info@prirodna.hr

Sličan recept sam radila. Pogledajte na ovom linku: http://prirodna.hr/stranice/ljepota/njega-kose/Plocica-od-piva-i-meda

Na koji način dodati med u kombinaciju recimo sapun od meda i lavande?

Ups....ode poruka ....ili je dovoljno imati firmu ili obrt ?

Poštovana možete li mi odgovoriti da li je za izradu sapuna ako ih želite ponuditi na tržištu potrebna neka posebna dozvola pošto se radi o kemijskim sredstvima ili je

Nency, nema problema. Svi želimo da je sapun tvrd, to je poželjna karakteristika. Tvrdoća ovisi o vrsti i količini masnoća koje daju tvrde sapune. Pozz

Eh.pitanje gszdarice.sapun koji sam napravila i odstajao u kalupu drugi dan je jako tvrd.u cemu je problem.

Gdje nabaviti NaOH??hvala

Nataša, tekuća komponenta mora odreagirati sa NaOH. Dakle, u otopinu mlijeka stavljate NaOH i puštate da odreagira. Ista stvar vrijedi i za čajeve, u čaj od destilirane vode dodajte lužinu. Radite jednako kao što biste radili da koristite samo destiliranu vodu, jedino što u ovim slučajevima vodu zamjenjujete čajem odnosno mlijekom.

Postovana, pocinjem praviti sapun sa kozjim mlijekom. Moram li NaOH rastvarati u vodi, pa onda dodavati mlijeko, ili mogu direktno sipati u mlijeko bez vode, isto pitanje vazi i za cajeve? Hvala

Vesna, to i je tendencija cijelog postupka da se dobije ph 7. Međutim, zbog raznolikosti kvalitete masnoća to nije moguće striktno naštimati. Ph gotovog sapuna provjerite sa ph listićima kako bi bili sigurni što ste dobili.

Pozdrav! Kako naštimati sastojke da pH bude oko 7? Hvala Vam

ama, nema grešeke. Sve ovisi o masnoćama koje koristite u receptu. Meni ispadu uglavnom rijeđe smjese, a više volim gušće.

Meni je uvijek pregusta smjesa, kao margarin. U čemu griješim?

Pozdrav cijenjena gazdarie! Radila sam sapun od svinjske masti i maslinovog ulja, racunala sam potrebne sastojke po vasem kalkulatoru i sve je islo po planu, sapun se fino stvrdnuo, nakon 4-5 sedmica poceo je jako dobro da pjeni,ali kako je vrijeme odmicalo sapun je poceo da jako smrdi na uzeglu mast. Zanima me vase misljenje, sta je moglo da bude uzrok tome i postoje li neki prirodni konzervansi koje ste isprobali? Bila bih vam jako zahvalana kada bih nasil malo vremena da mi odgovorili :) Pozdrav

JSK pročitajte članak Izračun sastojaka.

Pozdrav, što znaći postotak popusta u kalkulatoru i kako znamo koji treba odabrati od 1 do 10?

imam jedan problem. kaustičnu sodu imam već neko vrijeme i na sebe je navukla vlagu. dali je i dalje dobra za izradu sapuna?

Gazdarice, zanimljivo imeJoš nisam počeo raditi sapune, ali želim. Da li je moguće napraviti sapun debljine max 1 cm? Svugdje su na slikama pozamašni oblici. Ne mogu ga rezati, jer želim da svaki sapun ima svoj oblik na sebi

Vjerojatno vam je sapun na kraju ispao sasvim uredu. Ne možete popravljati sapun naknadnim dodavanjem sode.

Hvala gazdarici na krasnim savjetima evo ja prvi put radim sapune na ovaj način ,i mislim da imam problem.stavila sam 50%maslinova ulja i dali je to zbog velike masnoće ,jako sporo se stvrdnjava ,kako popraviti tvrdoću? dali ga mogu sad otopiti i još dodati sode molim za savjet

Iva, radi se o termometru za pećnicu. Kupila sa ga u trgovini sa kuhinjskim aparatima. Njime se mjeri temperatura mesa prilikom pečenja.

Prvi put počinjem proizvoditi išta ovako svojim ručicama od kada sam otkrila Vašu stranicu i sve pohvale,savjeti su odlični i sve je fino objašnjeno,mene intererisa koji "toplomjer" je ovo na slici kada mjerite temperature između ulja i otopine sode?Sigurno ne mogu staviti obične toplomjere jer vidim da su više temperature :P gje da to nabavim?pouzdrav

inače, koristila sam suncokretovo i maslinovo ulje-prema vašem receptu...

Pozdrav, zanima me u čemu bi mogao biti problem ako se smjesa ne dobiva trag, odnosno ostaje tekuća? Hvala...

pitanje u vezi palminog ulja: zvijezdino ulje za przenje, da li spada u kalkulatoru u palm oil ili palm kernel oil, posto kernel znaci zrnato, a kad sam lijevao ulje iz limenog kanistera sam vidio hrpu zrnja. naime na 200g ulja razlika je velika jer kernel ide 36g NaOH, a obicno palm oil ide 28g LP

hvala. jos ja gledam, isperem to, ostane masno i onda sa sapunom operem i koza suha kao da sam u domestosu namakao ruke.

ne, ali ne dirati smjesu koja nije sazrila u sapun! Može napraviti opekotice kao sama lužina!

Danas se odvažio napraviti sapun, prvo, u kalkulator unesem ulja, 25g maslinovo, 200 palmino i 25 ricinusovo, zeleni caj na destilirnaoj vodi podloga 7 posto popusta i izbaci kalkulator 156g vode i 60.08g NaOH. na 50C umjesam NaOH u ulje isto 50C, izmiksam oko 10 min, dodam u trag malo suhe limunove korice i zelenog caja. Moj problem kad sam sve izlio u kalupe, išao sam probat s tim "sapunom" tj ostatkom oprati ruke i umjesto da sam ih oprao samo sam ih zamastio. Da li je to normalno? Procesom sazrjevanja se dobije sapun koji i opere ruke ili da ga odmah sada bacim?

Sandra, možda da promijenite omjer u korist palminog ili kokosovog ulja da biste dobili tvrdoću.

miky, mekan je.

mene zanima da li je sapun od maslinovog ulja tvrd ili mekan ?

Upravo sam napravila sapun hladnim postupkom, dobila sam trag, sve kao što ste opisali. Od prije imam starih sapuna( u boji ) koje sam usitnila i dodala na kraju. Sad mi samo ostaje čekati 24 h da vidim kakav će biti. Koristila sam maslinovo ulje 200 gr, kikiriki ulje 200gr i biljnu mast 250, a lužinu i vodu prema kalkulatoru. Nadam se da neće biti mekan.

Evo ja imam jos jedno pitanje...kako svakodnevno koristim sapun od bude mekan cak se raspada od vlaznosti moram ih uvjek nakon koristenja staviti van na zrak da se osusi....neznam jeli to normalno...?inace radim sapune od maslinova i palminog ulja

hvala na savjetu, ne znam samo u kojoj količini da stavim med, da li da idem 3% od količine ulja ili ukupne mase, ili mogu veći postotak meda staviti u trag. namjeravam staviti 800g ulja i postotak 7%. unaprijed hvala

Sandra, industrijski sapuni koje kupujemo u dućanu imaju pH oko 10. Ph prirodnih sapuna je obično oko 8 što je blago lužnato. Mišljenja o idealnom pH sapuna su podjeljena i svatko treba odlučiti za sebe. Možete probati s popustom od 8%...

Amina, sapuni od prirodnog meda idealni za suhu i osjetljivu kožu. Med privlači i zadržava vlagu, što koži daje elastičnost. Ja bih med dodala na kraju, u trag.

zanima me samo da li mogu dodavati med i u kojoj fazi?

Lijep pozdrav i sve pohvale za stranicu, odlična je i baš mi je ovako nešto trebalo, jer već neko vrijeme želim da izrađujem sapune, namjeravala sam započeti sa kupovnom sapunskom bazom,ali nakon ovih uputa mislim da bi mogla ovo probati. Nadam se da će uspjeti.

jedno pitanje...radim sapune po vasem receptu i dobro mi ispadnu...ali me zanima njihova ph-veijednost....budu oko 8-9...dali mogu dobiti ph-7..neutral....kolilu vaznost ima popust od 7 posto...dali ce luznatost bit manja ako je popust 8 posto.....hvala

molim vas gdje nabavljate NaOH nakon 1.07.2013?

Matija, popust je obrazložen u članku "Izračun sastojaka". To je stvar ukusa, ništa posebno. Pozdrav!

a što znaci popust

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/1