Razlika sode bikarbone i sode za pranje

 

Vrlo često se kao sastojak ekoloških sredstava za čišćenje spominje soda za pranje. Neki bi pomislili da se radi o običnoj sodi bikarboni, međutim odmah treba raščistiti zabunu.

 

Soda za pečenje ili soda bikarbona je natrijev bikarbonat ili ispravnije natrijev hidrogenkarbonat : NaHCO3

Soda za pranje (soda ash, washing soda) je natrijev karbonat: Na2CO3

 

Naziv soda bikarbona je pomalo zbunjujuć jer dolazi od zastarjelog sustava imenovanja i temelji se na opažanju da u natrijevom bikarbonatu (NaHCO3) postoji dvostruko više karbonata (CO3) po natriju, jer je natrijev karbonat Na2C03. Zato je ispravan naziv za sodu bikarbonu ustvari naziv natrijev hidrogenkarbonat.

 

Kemijski gledano, zagrijavanjem sode bikarbone nastaje soda za pranje.

2NaHCO3 + toplina ==> Na2CO3 + CO2 + H2O

 

Realno, vi biste mogli zagrijavanjem u pećnici na nekoliko sati iz sode bikarbone dobiti sodu za pranje. To zaista nije isplativ postupak kada se uzme u obzir struja za pećnicu i cjelokupni trud. Osim toga, sodu za pranje možete nabaviti po trgovinama. Nije baš jednostavno nabaviti, ali jednom kad otkrijete izvor, onda je sve riješeno.

 

Reakcija raspadanja natrijevog bikarbonata ili sode za pečenje je važna kemijska reakcija u kulinarstvu. Djeluje s kiselim sastojcima u udarcima, otpuštajući ugljični dioksid, što uzrokuje širenje tijesta i oblikuje karakterističnu strukturu u kruhu i kolačima. Kiseli spojevi  koji induciraju ovu reakciju uključuju fosfate, kiselo vrhnje, sok od limuna, jogurt, kao i ocat. Toplina također može sama po sebi uzrokovati da natrij bikarbonat djeluje kao sredstvo za podizanje u pečenju zbog termičke razgradnje, oslobađajući ugljični dioksid. Kada se samostalno koristi bez prisutnosti kisele komponente, otpušta se samo polovica raspoloživog CO2. Dodatno, u odsutnosti kiseline, termička razgradnja natrijevog bikarbonata također proizvodi natrijev karbonat, koji je jako alkalan i daje pečenom proizvodu gorak, "sapunski" okus i žutu boju. 

Po izgledu je teško razlikovati sodu bikarbonu i sodu za pranje. Na slici gore sam fotografirala obje. Može se primijetiti da je soda za pranje je svjetlija i pahuljasta, a soda bikarbona je zrnatija i ravnija.

Druge razlike razlike između sode bikarbone i sode za pranje su:

 

Soda za pranje

-je izrazito alkalna, ima ph 11.

-koristi se uglavnom za pranje

-omekšava vodu i razmašćuje

-VAŽNO!!! kaustična je i nije jestiva

-prilikom čišćenja koristiti rukavice i ne udisati čestice

 

 

Soda bikarbona, soda za pečenje

-jestiva i služi kao podizač tijesta, djeluje u kiseloj sredini (reagira s jogurtom, limunom i sličnim kiselijim sastojcima...)

-sredstvo za čišćenje i neutraliziranje mirisa

-sastojak za prirodne zubne paste

 

 

 

Sodu za pranje možete nabaviti u Mulleru, u Zagrebu. Prodaju pakiranja od 500 g koja koštaju oko 8 kn.

27.12.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.45 (24 glas(a)/ova)Hvala Vam puno za odgovor. Obzirom da sam mama, zaista je divan osjećaj kada znam šta stavljam na kožu bebi. Zato mi je cilj da izradim domaći deterdžent. Isto tako planiram izrađivati sapune po Vašim uputama, zaista je sve do detalja razrađeno. Što se tiče žive sode u sapunu, pretpostavljam da i ona gubi svoju štetnost u toku saponifikacije.

Soda za pranje je prirodni sastojak zato što je tijelo prepoznaje, potpuno je biorazgradiva, bez ikakvih posljedica. Ona je jako alkalna i naravno da je zato nećete niti jesti, niti dirati. Svaka tvar, pa i prirodna, nije je za svaku primjenu i u velikim koncentracijama će sigurno biti štetna. Kuhinjsku sol također nećete držati po rukama jer će vas sigurno iziritirati!

pozdrav, pripremala bih detrdžent za pranje veša sa sodom za pranje, ali ako je ona tako opasna ( kao što pišete ne smije se dirati bez rukavica ) zašto je onda ona u receptu za prirodni deterdžent za veš?

Vjex, vjerojatno su to toliko male količine da su beznačajne. Osim toga sve su te sode prirodni spojevi i tijelo nema problema kako će ih tretirati.

Dakle, natrijev hidrogenkarbonat se uz toplinu ili kiselost razgrađuje u CO2 i natrijev karbonat - koji nije jestiv. Kako onda možemo jesti tijesto podignuto uz pomoć NaHCO3?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/10