Čišćenje kuhinje

Davno sam prestala koristiti industrijska sredstva za čišćenje. Nisam odmah baš sve izbacila, ali sam malo po malo izbacivala pojedina sredstva. Danas za čišćenje koristim nekoliko osnovnih namirnica: ocat, sodu bikarbonu, sodu za pranje, boraks, alkohol i naravno svoj prirodni sapun. To su ujedno sva moja sredstva koja inače koristima za čišćenje bilo čega. Ujedno su to i sredstva za pranje suđa, rublja bilo u perilici ili ručno. Dakle, to su sva sredstva koja općenito koristim za čišćenje u kućanstvu. Više ne bih mogla ni zamisliti povratak na agresivna i umjetna kupovna sredstva. Čim negdje osjetim mirise tih sredstava, bude mi mučno. Ocat, koliko god nije ugodan, puno manje mi smeta. Alkohol ima ugodan miris, ali je puno skuplji.

čišćenje kuhinje

Evo nekoliko savjeta:

 

Čišćenje ploče štednjaka

Pospite soda bikarbonom, nasprejajte octom. Pustite nekoliko minuta da djeluje i da se masnoća otopi. Protrljajte sa spužvom za suđe.

 

Perilica posuđa

Za pranje u perilici posuđa vidi članak. Umjesto tekućine za sjaj obavezno koristite bijeli ocat.

 

Kuhinjske plohe

Nasprejajte s octom ili univerzalnim sredstvom za dezinfekciju (vidi recept)  i obrišite krpom. Ako se radi o sjajnim frontama u kuhinji, koristim alkohol. Alkohol je predivno sredstvo za čišćenje, čak i domaća rakija može poslužiti. Alkohol je zaista skup. Najjeftinije što znam je denaturirani alkohol koji se kupuje u prodavaonicama boja i lakova (litra bude oko 50 kn).

 

Hladnjak

Razrijedite 2 žlice sode bikarbone u litri tople vode i obrišite sve površine, unutarnje i vanjske. Operite s mokrom krpom.

Za uklanjanje neugodnih mirisa u hladnjaku držite malu posudu ili kutiju ispunjenu soda bikarbonom. Isto napravite ispod sudopera gdje držite kantu za smeće! Sodu bikarbonu treba zamijeniti svaka 3 mjeseca.

čišćenje kuhinje

Pasta od sode bikarbone

  • soda bikarbona
  • ocat

 

Pomiješajte u posudi sodu i ocat, što će u prvi mah izazvati "eksplozivnu" reakciju. U zapjenjenu smjesu dodajte onoliko sode bikarbone koliko je potrebno da dobijete gustu pastu. Uz pomoć ove smjese i žice za ribanje možete očistiti pećnicu bez straha da će se kemikalije iz sredstava za čišćenje poslije upiti u hranu.

Ocat je odličan dezinficijens!

Drvene daske

Drvene daske za sjeckanje obrišite krpom namočenom u ocat ili posprejajte s otopinom octa

Odvod sudopera i krpe
Bijeli ocat je odličan dezinficijens pa ga možete redovito koristiti da biste uklonili neugodan miris iz odvoda koji se razvija zbog bakterija. Jednostavno ulijte nerazrijeđeni ocat direktno u odvod. To napravite barem jednom tjedno. Kuhinjske spužve i krpe za pranje posprejajte s razrijeđenim octom. 
Sudoper

Posprejajte s razrijeđenim bijelim octom, ostavite barem pola sata, tvrdokornije mrlje od kamenca protrljajte spužvom i isperite.

Mrlje na raznim površinama

Napravite pastu od 3 dijela sode bikarbone i jednog dijela vode, namažite na površinu, pustite da djeluje pa isperite

Abrazivno sredstvo

Lagano abrazivno sredstvo možete dobiti ako napravite pastu od boraksa i octa. Pospite boraks na spužvu ili direktno na površinu, pošpricajte ocat, protrljajte i operite.

Zagorjele naslage na tavi ili grillu

Zagorjele naslage na tavi ili grillu premažite pastom od sode bikarbone i vode, ostavite da odstoji pa ostružite i operite.

Masne tave ili lonci

Uliti vodu i dodati 1 do 2 žličice sode bikarbone, ostaviti da se namače

čišćenje kuhinje

Sve gornje fotke su iz vlastite kuhinje koju održavam točno kako sam napisala. Kuhinja je čista, ali nema onog umjetnog osjećaja i mirisa kojeg stvaraju kemijska sredstva. U toj kuhinji je ugodno boraviti i dio organskog doma kakvog želim.

Piše: Sunčica P.