Organski dom

Svoj dom organizirajte da bude zdrava i nezagađena sredina. Ne unosite otrove u svoj dom. Ne nasjedajte reklamama i svemu što vam nude. Dom je vaše zadnje utočište i vi odlučujete koliko će to biti zdrava sredina za vas i najbliže.

U prosječnom domu zna se naći oko 80.000 kemikalija, a tek je na malom dijelu njih testirana razina štetnog utjecaja na zdravlje.

 

organski dom

Naime, ogroman broj sastojaka zakoni uopće ne reguliraju, pa se tako slobodno nalaze na policama u dućanima. Istraživanja su pokazala da otrovne kemikalije koje držimo u kućanstvu su tri puta češći uzrok degenerativnih oboljenja nego zagađenje zraka. Radi se o višegodišnjoj izloženosti toksičnim kemikalijama iz uobičajenih sredstva za čišćenje. Sve što je potrebno jest da pogledate deklaraciju. Ukoliko nađete u sredstvu klorine (chlorine, sodium hypochlorine, hypoclorite), petrolej (petroleum), amonijak (ammonia), fenol (phenol), cresol, nitrobenzen i formaldehid, čuvajte sebe, a posebice djecu, no najbolje je da više ne koristite taj proizvod. Te spojeve ćete najčešće naći u izbjeljivačima, sredstvima za poliranje metala i drveta, tekućinama za pranje stakla i sredstvima za dezinfekciju. Izazivaju iritaciju kože i očiju, zatim oštećenja bubrega i jetre te živčanog sustava. Kemikalije uništavaju imunološki sistem, uzrokuju karcinom, povezuju se s astmom i plućnim bolestima, onečišćuju zrak i planet.

 

Svjedoci smo pojave brojnih alergija na različite sastojke sredstava za čišćenje. Alergije javljaju zbog zasićenosti tijela otrovnim tvarima, uključujući i one iz proizvoda za čišćenje.

 

Evo popisa nekoliko najčešćih otrova koje unosimo u svoj dom. To radimo iz navike ili potaknuti odličnom reklamom. Nijedan proizvođač neće otvoreno reći da je sredstvo moguće kancerogeno, možda nedovoljno ispitano, a biološki nerazgradivo. Vi ste ti koji morate biti razumni i oprezni. Vrijeme je da dobro razmislite, informirate se i donesete odluke koje će ići u prilog vama i vašem zdravlju.

organski dom mačke

Piše: Sunčica P.