Kako očistiti kamin

pepeo na spužvici

Čini se da vam za čišćenje kamina ne treba ništa osim samog pepela. Sjetila sam se kako su naši stari čistili i prali robu sa pepelom. Iz principa više ne kupujem kemijska sredstva za čišćenje. Počela mi se sviđati ideja organskog doma, pa sva kemijska sredstva zamjenjujem domaćim i prirodnim sredstvima. Moram priznati da sam sve zadovoljnija, jer sve funkcionira bolje nego što sam očekivala, i jeftinije. Evo kako mi je to izgledalo s kaminom....

čađav kamin

Sezona grijanja je počela. U ovo krizno doba, najjeftinije grijanje je još uvijek grijanje na drva. Tko god što rekao, najugodnija toplina i najprirodnija je direktna toplina vatre. Ono što se može zamjeriti ovom načinu grijanja je manji komfor. Kad se sjetim nošenja drva, pokušavanja da se drvo zapali, čišćenja kamina i oko kamina..., onda se koji put zaželim centralnog na toplanu. Ipak, nikad se ne bi vratila na tu soluciju, vatra je ipak vatra.

Ovdje imamo čađava vrata kamina, pravi izazov za čišćenje.

pepeo na spužvici

Sva sreća, u kanti uvijek ima sakupljenog sitnog pepela iz ladice koji čeka bacanje. Uzmem tu kantu i spužvicu i počnem trljati po staklu.

čišćenje stakla

Začudo, prvi sloj se začas rastopio i razmazao. To mi je ulilo nadu za dalje. Naravno da su ostale crne nakupine čađe koje nisu išle dole. Već sam pomišljala na žilet, sodu...Ali ne rekla sam, dat ću još priliku tom pepelu.

natrljano staklo

Namočila sam spužvicu još u vodu i namazala još jedan sloj pepela. Otišla sam nešto drugo raditi. Baš sam pustila da vidim što će biti. Kad sam se vratila za kojih sat, s lakoćom sam skinula one crne zapečene fleke. Moram priznati da sam bila iznenađena snagom pepela.

ocat i staklo

Sad sam naišla na drugi problem. Kako jednostavno skinuti taj pepeo koji sam nanijela. Voda je u kuhinji i ne da mi se toliko šetati, jer ću sigurno trebati pet puta brisati da bi skinula sav taj pepeo. Sjetila sam se octa i znam da on začas razbistri stakla. I stvarno, bilo je potrebno jedan put pošpricati i obrisati. Nevjerojatno!

vatrica u kaminu

Pogledajte tu vatricu, ko može tome odoliti!

24.01.2017.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (7 glas(a)/ova)Fenomenalno! Evo nasla clanak, odmah se primila posla I zaista je tako! Staklo kao novo za samo par minuta i nimalo muke! A sve ove godine se mucim sa tim prljavim staklom!! :)Beskrajno puno hvala!!!

Čitam ove savjete sa zakašnjenjem i jako mi se sviđaju. Neke ću pokušati primijeniti. Za čišćenje stakla na svojoj peći na pelete imam jednostavniji postupak. Staklo čistim svaki ili svaki drugi dan tako da novinski papir navlažim vodom i tako skinem čađu sa stakla. To ponovim dvaput, a treći put za sušenje koristim suhi novinski papirom ili neku krpu. Gotovo je za minutu. Na to me potaklo sjećanje na djetinjstvo kad su moje mama i baka stakla prale vodom u koju se ulilo malo octa, a za završno brisanje koristile suhi novinski papir.

Kamini nebi trebali čađiti, ako je dobro napravljen dimnjak. Pogledajte na http://www.kamini-termotehnika.com/hr/kamini-katalog/. Ovi kamini ne čađe

Probajte odmacii vatru od stakla najdalje sto mozete tako ce staklo duze biti cisto :)

E super bas mi je to trebalo.Prosle zime smo kupili kamin-pec na drva sa stakom na vratima i odmah se sve zacrnilo i ucadjilo. Svako jutro sam ga ribala i na kraju mi je dosadilo.A tako je lijepo vidjeti vatru kako pucketa.Sad cu probati ovako kako si ti napisala ali najgore je sto se odmah sve zacrni .pozdrav

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/16