Drveni panj kao stolić

Masivni namještaj od punog drveta i iz jednog komada ima posebnu i visoku vrijednost. Ako ste posjekli poneko drvo u dvorištu, imat ćete sigurno lijepih primjeraka panjeva. Od takvih lijepih primjerka svašta se može napraviti. Kod mene se našao primjerak od debla akacije. Izuzetno tvrdo drvo, nimalo podatno za obradu. Nakon puno truda oko skidanja nepotrebnog dijela debla, nastao je ovaj stolić. Panj je sam po sebi vrlo težak. Zato  je bio cilj olakšati ga skidanjem sredine, a da pri tome plohe ostanu što veće. 

 

Vlastoručno izrađeni namještaj je najljepši komad vašeg interijera. Takve stvari se ne mogu kupiti, jedino ih sami možete napraviti. Prilikom izrade prolazite kroz zanimljivu avanturu, a  rezultat je divan. Ovakav komad namještaja služit će vas čitav život.

panj kao stolić

panj kao stolić

Najprije morate skinuti koru s panja. To je najlakše napraviti koristeći dlijeto i čekić. Tek kada skinete koru, vidjet ćete prave gabarite i oblik drvnog materijala.

panj kao stolić

U drugoj fazi dlijetom ćete polako skidati sredinu panja, kao ogrizak od jabuke. Cilj je što više skinuti sredinu panja i na taj način smanjiti težinu.

panj kao stolić

Da biste što više izdubili sredinu panja, koristila sam i udarni čekić. Ovo je najteži dio posla i zahtjeva najviše fizičke energije.

panj kao stolić

Kutnom brusilicom (fleksericom) sa najgrubljom rašpom treba obraditi prijelaze i utore. Kutna brusilica će još dodatno skinuti sredinu. Oblik će biti poput struka.

panj kao stolić

Kutnom brusilicom s finim brusnim papirom izraditi sve obline i prijelaze. Obavezno raditi na svjetlu kako se ne bi vidjeli zaostali risevi od rašpe.

panj kao stolić

Zadnji "touch" s ručnim, najfinijim brušenjem zaostalih riseva i nedosljednih prijelaza. Ako slučajno naiđete na pukotine ili rascijepe u drvetu, upotrijebiti kit za drvo. 

panj kao stolić

Panj obojati lazurom za drvo u željenu nijansu. Evo kako izgleda nijansa koja nije karakteristična za drvo. Iako je nijansa pomalo neprirodna, kroz nju se vide godovi i šare na drvetu. Potrebe vašeg interijera će odrediti nijansu.

Na donju plohu panja možete pričvrstiti kotačiće. Tako će vam biti lakše pomicati stolić i prilagođavati njegov položaj.

panj kao stolić

Piše: Sunčica P.