Kako očistiti perilicu rublja

Perilica rublja je važan kućanski aparat i zato je nastojim održavati. Iako je perilica rublja aparat koji čisti, pogrešno je misliti kako se taj aparat zapravo ne mora čistiti. Ako vam je stalo da vaša perilica traje duže traje i ako vam je bitna kvaliteta pranja rublja, posvetite malo pažnje ovom uređaju. Kada primijetite da bijelo rublje više nije bijelo ili da perilica pomalo smrdi, to je onda već poodmakla faza zaprljanja bubnja u perilici i pravi kandidat za ovaj potez.

 

Omekšivač i druga sredstva za pranje stvaraju naslage na bubnju perilice i unutar ladice za deterdžente. Sve to utječe na kvalitetu pranja. Ostatci se stalno pjene i odjeća se ne ispire dovoljno. Nakon nekog vremena, iz perilice rublja se počnu širiti neugodni mirisi, koji se prenose na odjeću. U bubnju se može čak razviti i plijesan koja itekako neugodno zaudara.

čišćenje perilice

Za ovaj postupak trebat će vam soda za pranje i alkoholni ocat. Odtkad sam prešla na ekološko pranje rublja, ove namirnice obilno koristim i uvijek ih imam pri ruci. Ako perete sa ekološkim sredstvima poput prirodnog sapuna, sode za pranje i boraksa, perilica će vam sama po sebi biti čista. Eventualno će trebati malo isprati kamenac. Postupak čišćenja perilice je sljedeći:

Priprema

  1. Najprije očistite gumu i vrata perilice. Za to će vam biti dovoljna krpa i alkoholni ocat. U gumi se taloži pijesak i drugi ostaci pa je potrebno najprije ukloniti te krupnije naslage. Krpom za čišćenje namočenom u ocat fino očistite cijelu gumu. Pokušajte zavući krpu u utor gume pa i ispod gume koliko je moguće. Nakon čišćenja gumu premažite glicerinom jer će joj to omogućiti da sačuva fleksibilnost. Na kraju očistite prozirna vrata, s vanjske i unutrašnje strane. 
  2. U kipućoj vodi otopite 500 g sode za pranje. U mašinu ulijte oko 3 l vode i na to dodajte otopljenu sodu. Soda za pranje otopljena u vrućoj vodi je najbolje sredstvo koje će očistiti bubanj od naslaga deterdženata i omekšivača. Stavite mašinu na najduži program i najvišu temperaturu (95 °C, bijelo rublje). Nemojte slučajno uključivati predpranje jer je cilj da voda sa sodom što duže bude u perilici. Tijekom pranja može se umjereno pjeniti u bubnju. Soda se ne pjeni. Pjenu stvara nataloženi deterdžent iz perilice koji soda čisti. Soda u vrućoj vodi izvrsno otapa nataloženu masnoću, omekšivače i ostale naslage u mašini.
  3. Kada mašina završi, ponovo je pokrenite na isti program (95 °C, bijelo rublje). Dok se mašina puni vodom, kroz dozirnu posudu ulijte 2 l alkoholnog octa. Pustite da mašina završi program.
  4. Očistite filter prema uputstvima za vašu perilicu.
  5. Povremeno bi trebalo očistiti i dozirnu posudu. Dozirnu posudu izvučete van i dobro operete octom.
  6. Na ulazu crijeva u mašinu postoji mrežica koju trebate uroniti u ocat kako bi se uklonio kamenac.

Ovim postupkom čišćenja udahnuli ste perilici dašak života. Otkako perem rublje ekološkim sredstvima (prirpdni sapun, soda, boraks, ocat), perilica je u puno boljem stanju. Nakon završenog pranja operete i rublje i perilicu. Na donjoj slici vide se djelomično kanisteri od mog ručno rađenog sredstva za pranje rublja. To je smjesa prirodnog sapuna, sode za pranje i boraksa. Točan recept pročitajte ovdje. Rublje ostaje čisto i što je najvažnije primjreno za doticaj s kožom. Nema spojeva koji uznemiravaju organizam kroz kožu. Svi sastojci ovog sredstva su oragnski i pogodni za ljude i vašu perilicu.

čišćenje perilice

Potrebni sastojci

  • 500 g sode za pranje
  • 2 l alkoholnog octa
  • glicerin za gumu
  • krpa i ocat za čišćenje

Sve ove sastojke nije teško nabaviti i jeftini su. Pazite, soda za pranje nije isto što i soda bikarbona. Koja je razlika između sode bikarbone i sode za pranje vidi u ovom članku. Sodu za pranje nabavljam u većim Muller-ima. Pola kile košta svega 8 ili 9 kn. Glicerin se možda teže nabavlja. Slučajno ga imam jer sama izrađujem sapune i nabavljam ga u Kemig-u. Glicerin nije nužan za postupak čišćenja perilice, ali je super ako ga imate. 

 

Soda za pranje otopljena u vrućoj vodi je fantastičan i jeftin sastojak koji će očistiti sve naslage iz bubnja perilice. Savjetujem svima da razmisle o prelasku na ekološka sredstva. To je način da zaštitite sebe, svoju okolinu ali i svoj stroj za pranje. To je čak i najjeftiniji način! Zabluda je da će kemijska industrija stvoriti savršeni deterdžent. Savršeno sredstvo za pranje već imate u prirodi: to je voda i par prirodnih dodataka poput  prirodnih (ne industrijskih) sapuna i sode. To je savršeno i ništa drugo nije potrebno!

Piše: Sunčica P.