Prirodno sredstvo za čišćenje

Ovakve stvari uvijek morate imati pri ruci. Uštedjet ćete puno novca, a sve će biti savršeno čisto i mirisno na prirodan način.

univerzalno sredstvo za čišćenje

Već dugo koristim alkoholni ocat za čišćenje. Bijeli ocat je odlično sredstvo za dezinfekciju i skidanje kamenca. Problem čišćenja octom je njegov miris koji mnoge izrazito smeta, a i nije baš ugodno kada vam netko naiđe, a cijela kuća smrdi po octu. Našla sam odlično rješenje koje zadovoljava svaki ukus, a prvenstveno dobro čisti na ekološki i prirodan način. Ostavlja fini miris i svakome bih to preporučila. Svoje sredstvo za čišćenje izrađujem na sljedeći način.

Sastojci

  • 5 l bijelog octa
  • 2 šake cvjetića lavande (ako nemate lavandu dodajte eterično ulje lavande, kadulje, čajevca ili slično)
  • narezana korica limuna (koliko god imate)

univerzalno sredstvo za čišćenje

Uvijek kupim kanister od 5 l bijelog octa. To se najviše isplati, a i odgovara mi takva ambalaža kako bih mogla dodavati druge sastojke. Konkretno, dodam dvije šake cvjetića lavande. Ti cvjetići vam daju lijepu rozu boju i izvanredan miris. Također, dodajem narezane korice limuna. Koricu limuna konstantno dodajem kako trošim limune. Uvijek radite neke kolače, limunade i slično, pa umjesto da korice bacate, koristite ih za ovo sredstvo. Što ih više stavite, miris će biti bolji. Inače je sam limun odlično sredstvo za čišćenje. Ovu smjesu pustim da stoji. Kada mi je potrebno, tekućinu procijedim i rasporedim po manjim bocama koje imaju štrcaljke. Na taj način imam boce koje koristim za kupaonu ili one za kuhinju. Ovo sredstvo koristim  u kuhinji, kupaoni, za ogledala, prozore, pločice..., gotovo za sve.  

22.04.2014.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 3.33 (12 glas(a)/ova)Megi, mislim da je svejedno jer ocat sve konzervira.

E super..hvala na odgovoru..samo me jos zanima jel stavim osusenu lavandu il moze i svjeza?

To može tako stajati neograničeno. Kada imate vremena i kada vidite da je sredstvo poprimilo lijepu boju i miris, onda procijedite

Koliko dugo da ostavim to sve skupa da stoji prije nego procijedim..hvala..lp

Molim savjet.. kqko da na prirodan način očistim kauč (tkanina)? Trebam ga očistiti i osvježiti miris..

Alkohol je odlično sredstvo za čišćenje, za neke stvari i bolji od alkoholnog octa. Problem je njegova visoka cijena u odnosu na ocat, pa ga zato ljudi ne koriste za čišćenje.

Da li mogu koristit alkohol a ne ocat ( ovde gdje se nalazim alkoholnog octa nema za kupiti ) ili nesto drugo?

Svaka čast, ovakve akcije uvek podržavam :)

Hvala na receptu napravila sam po uputi i zaista sam prezadovoljna.Sve sto je od metala,keramike,stakla sve se sija....jos jednom veliko HVALA

Odlično! Znači Biotera - Vlaška i Masarykova. Puno hvala! :)

Upravo tako, Lidija. Elemente pošpricam i pobrišem suhom krpom. Evo, baš sam maloprije imala generalku u kuhinji. Sve sam radila na taj način. Soda bikarbona ima mrvice, pa njih morate fizički maknuti. Da nema tih mrvica, isto ne bi trebalo isprati. Eterična ulja nikad ne kupujem u DM-u. Mislim da se tamo uglavnom radi o sintetskim uljima. Jednostavno, nisam pobornik ničeg umjetnog. Eterična ulja mi trebaju za kozmetiku, pa ih nabavljam tamo gdje znam da su provjerena (npr. bio terra, nanoteh). Srednja cijena takvih ulja je oko 30 kn, ali ima puno, puno skupljih.

Odlično! Znači ništa ne ispirete vodom. Pošpricate kuhinjsku radnu ploču i elemente, prebrišete krpom i to je to? Da li sodu bikarbonu ispirete vodom npr. kada koristite na kuhinskoj radnoj plohi? Ja ju otprije koristim u kupaonici (i nakon toga isperem). Gdje kupujete eterična ulja? Jesu li ok ona iz dm-a, ili je riječ o skupljim uljima koja se koriste kao lijek (smiju se konzumirati)Puno pozdrava! :)

Onaj prvi recept koristim apsolutno za sve. Ako trebam malo jače sredstvo (npr. pećnica, školjka, mrlje na radnoj plohi...), onda pospem sodu bikarbonu i pošpricam s tim sredstvom. Ako čistim manje zaprljane stvari tipa namještaj, prozore, drvo..., onda samo špricam s tim sredstvom. Već dugo nisam kupila nijedan kemijski deterdžent i osjećam se jako dobro na ovaj način. Limuna uvijek imam u kući, pa tako i korice. Čim koristim limun već imam naviku bacati ga u ocat. Također, i lavande iz vrta imam u izobilju. Ništa mi ne propadne!

Super recept :) Može li se ovo koristiti za kuhinjske elemente (drvo)? Pogotovo me interesira čišćenje i dezinfekcija radne ploče u kuhinji? Također me interesira čišćenje inox kuhinjske nape, a da se ne ošteti... nikako ju lijepo očistiti, stalno ostaju mrlje. Puno hvala :) Lijepi pozdrav!

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/7