Divlji umak
Umak se zove divlji jer se radi od divljeg krumpira (čičoke) i divljeg luka. Dakle. sve je divlje :) i ništa pitomo. Upravo je takav i okus: jak, intenzivan, bogat. pikantan. Ove namirnice su pune proljetne energije i nutrijenata potrebnih vašem organizmu u doba nakon zime. Boja umaka je intenzivno zelena i jaka. Sve u ovom jelu je jako i na potenciju. Čičoka donosi slatkoću i punoću okusa dok divlji luk daje žestinu i intenzivan okus. Ove dvije namirnice se odlično slažu. Njoke i dodatak nekog sira daju potpuno zaokruženo jelo. Idealan proljetni ručak i okrepa. Vidi više o divljem luku i ljekovitosti čičoke.
Čičoku i divlji luk ne možete nabaviti u trgovinama. Obje namirnice su superhrana. Općenito, sve divlje namirnice su superhrana upravo jer su izvorne, prirodne i ne-manipulirane od ljudi. Kratak rok trajanja ovih namirnica čini ih nezanimljivim za komercijalnu prodaju. Ali, one su itekako zanimljive vašem organizmu. Jedini način da dođete do ovih namirnica je da ih sami uzgojite. Zato savjetujem uzgoj upravo ovih biljki.
Sastojci
- 5 - 6 čičoki
- vezica divljeg luka
- šaka zobenih pahuljica
- žlica domaćeg sušenog povrća (ili vegete)
- sol i papar
- njoki
- kiselo vrhnje i mrvljena gorgonzola

Čičoke nije potrebno guliti, a osim toga to je i pretežak posao. Kora je sasvim jestiva i hranjiva. Dovoljno je čičoke istrljati tvrdom četkom i dobro oprati.

Na malo ulja dodati narezanu čičoku. Dodati žlicu sušenog povrća i šaku zobenih pahuljica. Zobene pahuljice služe kao zgušnjivač. Kad se smjesa malo zaprži, podliti s malo vode i pustiti da se kuha na blagoj vatri dok čičoka ne omekani. To je otprilike 20 minuta.

Listove medvjeđeg luka izblendati u blenderu s malo vode i preliti u zdjelu sa čičokom.

Kuhati par minuta dok se svi sastojci ne povežu i dok se umak ne zgusne na pravu gustoću. Umak će biti intenzivne zelene boje, ali i jako intenzivnog okusa. U ovom jelu je sve intenzivno: i boje i okusi. Ako volite takva jela, to je onda za vas!
Ovaj umak možete iskoristiti na razne načine. Ja volim s njokama uz dodatak hladnog kiselog vrhnja i malo gorgonzole. Jedino gorgonzole sa svojim jakim okusom može doći do izražaja u ovom umaku. Predivna kombinacija sira i zelenih sastojaka.
Piše: Sunčica Pećnjak