Čičoka

lat. Helianthus tuberosus

 

Nazivi: divlji krumpir, topinambur, slatki krumpir, morska repa, mačja repa, krtola, zemljina kruška, jeruzalemska artičoka, gomoljasti suncokret

 

Čičoka je biljka koja je poznata kao izdašna hrana i lijek američkih Indijanaca, a u Europu je stigla 1617 godine. Njen neugledni i kvrgavi korijen sadrži obilje vitamina i minerala te esencijalnih masnih kiselina. Pravo bogatstvo energije i zdravlja. Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob pa se predviđa da će zbog sve većeg broja pretile populacije i dijabetičara ova biljka u budućnosti postati zamjena za krumpir.

čičika

Ljekovitost

Najvrjedniji sastojak ove biljke kojem znanstvenici trenutno pridaju najveću pažnju je inulin. Tijekom razgradnje inulina u organizmu ne dolazi do rasta glukoze u krvi. Zato je ova biljka izuzetno korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti.

 

Zbog udjela inulina dobra i za smanjenje probavnih problema poput zatvora ili proljeva. Jača imunitet i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. 

 

Zbog svog diuretskog i antibakterijskog svojstva čičoka je dobra za detoksifikaciju organizma. 

 

Na glasu je kao izuzetan afrodizijak, jer pomaže u jačanju libida, potencije i plodnosti. 

 

Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila.  Čičoka se preporučuje osobama izloženim riziku od krvožilnih bolesti jer inulin pridonosi sniženju ukupnog kolesterola i lipida u serumu.

 

Sadrži vitamine niacin (B3) i tiamin (B1) koji su odgovorni za pravilno stvaranje energije u organizmu i rad živčanog sustava.

Inulin

Inulin, kojeg sadrži čičoka, je ugljikohidrat složene strukture koji predstavlja neprobavljivo biljno vlakno, odnosno probiotik. Probiotik je hrana neprobavljiva ljudskom organizmu, ali njom se hrane probiotički mikroorganizmi u debelom crijevu.

 

Inulin se ne razgrađuje i ne apsorbira u želucu, jer ga želučani enzimi ne mogu u potpunosti probaviti. Nakon konzumacije on iz želuca nepromijenjen odlazi u crijeva gdje potiče rast dobrih crijevnih bakterija zaduženih za eliminaciju štetnih mikroorganizama i za pravilan rad crijeva. Inulin smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i liječenju zloćudnih bolesti crijeva. Blagotvorno djelovanje inulina je višestruko: smanjuje razinu kolesterola i triglicerida, suzbija infekcije, pomaže u regulaciji tjelesne težine, sprječava zatvor i normalizira probavu, čuva imunitet, jača potenciju.

Uzgoj čičoke

Čičoka je prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima i visokoj stabljici koja nerijetko naraste čak do tri metra u visinu. Razmnožava se gomoljima koji se mogu saditi na jesen i na proljeće. Moguće je čak gomolje oguliti i konzumirati, a koru posaditi. Biljke će i iz toga moći narasti.

 

Čičoka je biljka koja dobro uspijeva u našim krajevima. Dobro podnosi hladnoću. Vrlo je skromnih zahtjeva, otporna je na sušu i dobro uspijeva i na pjeskovitim i šljunkovitim zemljištima siromašne kvalitete tla. No odgovara joj vlažno i prije svega drenirano tlo.

 

Gomolji čičoke se vade od kraja listopada do početka proljetne vegetacije. Vadite ih prema potrebi jer gomolji na zraku se brzo isušuju.

Priprema

Čičoke operite blagim trljanjem. Kora čičoke je također jestiva pa je ostavite ako želite.

 

Odsječeni dijelovi čičoke potamne kad su izloženi zraku. Oksidacija se može spriječiti limunovim sokom.

 

Čičoka je povrće koje se može jesti sirovo ili termički obrađeno (pirjano, kuhano, pečeno i prženo). Najpogodnija je za dodatak salatama ili za obogaćivanje variva i juha. Vrlo je ukusna u obliku savijače, a u tom slučaju priprema se gotovo isto kao i savijača od krumpira.

Piše: Sunčica P.