Čokoladni marcipan

marcipan

Sastojci

  • 250 g fino mljevenih, oguljenih badema
  • 125 g šećera
  • 125 g šećera u prahu
  • par kapi bademovog ekstrakta
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 svježe jaje
  • 50 g čokolade

Ako ste ljubitelj marcipana, ovo je za vas. Jednostavno se napravi i ovaj marcipan je neizmjerno ukusniji od kupovnog. Božić je idealna prilika za ovakav desertić. Problem ovog recepta je što ide 1 sirovo jaje. Za ovakvu priliku se potrudim nabaviti domaće, svježe jaje. Osim toga nabavim i domaće, dalmatinske bademe. Izbjegavam one "kontaminirane" iz SAD-a koji se kupuju u dućanu. Bademi su posebno na glasu kao namirnica za koju se mora paziti da bude organskog porijekla. Bademe uvijek kupim kod stričeka iz Grebaštice na Dolcu.

Bademe stavite u kipuću vodu dok se korica ne omekša i počne se ljuštiti. Očistite bademe. U zdjeli umiješajte mljevene bademe, oba šećera. Doro promiješajte. Dodajte limun, ekstrakt i umućeno jaje. Zamijesite gipko tijesto. Tijesto ostavite najmanje 1 sat u hladnjaku. Poslije toga oblikujte kuglice i rubom tanjura napravite rebra. Umačite u rastopljenu čokoladu u sušite. Sasvim je u redu koristiti modlice za sitne kolače. Možda vama ispadnu ljepši oblici.Meni je nekako mi je veći gušt u tim nepravilnim i grubo izrađenim oblicima. O okusu ne moram pričati...

Piše: Sunčica P.