Čokoladni marcipan

marcipan

Sastojci

  • 250 g fino mljevenih, oguljenih badema
  • 125 g šećera
  • 125 g šećera u prahu
  • par kapi bademovog ekstrakta
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 svježe jaje
  • 50 g čokolade

Ako ste ljubitelj marcipana, ovo je za vas. Jednostavno se napravi i ovaj marcipan je neizmjerno ukusniji od kupovnog. Božić je idealna prilika za ovakav desertić. Problem ovog recepta je što ide 1 sirovo jaje. Za ovakvu priliku se potrudim nabaviti domaće, svježe jaje. Osim toga nabavim i domaće, dalmatinske bademe. Izbjegavam one "kontaminirane" iz SAD-a koji se kupuju u dućanu. Bademi su posebno na glasu kao namirnica za koju se mora paziti da bude organskog porijekla. Bademe uvijek kupim kod stričeka iz Grebaštice na Dolcu.

Bademe stavite u kipuću vodu dok se korica ne omekša i počne se ljuštiti. Očistite bademe. U zdjeli umiješajte mljevene bademe, oba šećera. Doro promiješajte. Dodajte limun, ekstrakt i umućeno jaje. Zamijesite gipko tijesto. Tijesto ostavite najmanje 1 sat u hladnjaku. Poslije toga oblikujte kuglice i rubom tanjura napravite rebra. Umačite u rastopljenu čokoladu u sušite. Sasvim je u redu koristiti modlice za sitne kolače. Možda vama ispadnu ljepši oblici.Meni je nekako mi je veći gušt u tim nepravilnim i grubo izrađenim oblicima. O okusu ne moram pričati...

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/13