Čokoladni ganache
Popularni francuski izraz za kremu od tamne čokolade i slatkog vrhnja. Ganache se sreće u obliku glazura, krema, umaka ili punjenja za torte i kolače, napravljen od čokolade i vrhnja. Ova čudesna, okusom bogata i kremasta struktura, normalno se dobiva zagrijavanjem vrhnja koje se prelije preko nasjeckane ili usitnjene čokolade bilo koje vrste. Smjesa se miješa ili miksa dok ne postane glatka, s dodacima likera ili ekstraktima po želji. Za sjajniji izgled, može se dodati malo maslaca.
Ovisno o udjelima čokolade i slatkog vrhnja, dobije se jedan od gore spomenutih oblika. Kad je riječ o tamnoj čokoladi, koja obavezno sadrži više od 50% kakaa. Evo nekih osnovnih omjera.
Omjer dijelova čokolade i vrhnja | Svrha uporabe |
3 č. + 1 v. | Glazura za mnoga peciva i deserte uopće |
2 č. + 1 v. | Bogata, intenzivna smjesa za čokoladne tartufe |
1 č. + 1 v. | Premaz za ispod fondana ili čvrsta gusta krema |
1 č. + 1,5 – 2 v. | Pjenasta, baršunasta krema za biskvitna punjenja ili može biti poslužen u čaši kao samostalni desert |
1 č. + 2 v. | Tekuća i mekana glazura |
Priprema
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 4.0 (1 glas(a)/ova)