Cezar salata

Cezar salta nema veze s rimskim carstvom i poznatim Cezarom. Ima veze s gospodinom talijanskog porijekla po imenu Cesar Cardini koji je u svom restoranu u Meksiku prvi posluživao ovu salatu. Službeni recept iz 2006. g. u sebi sadržava zelenu salatu, maslinovo ulje sa svježim češnjakom, sol, svježe mljeveni crni papar, vinski ocat, limunov sok, Worchester umak, meko kuhana jaja, svježe nariban parmezan, svježe krutone (komadiće prepečenog kruha)  Popularan dodatak su slani inćuni koji su naknadno dodani kao verzija ovog recepta.

 

Cezar salata je jednostavno i zdravo jelo u bezbroj mogućih varijacija. Baza je salata začinjena umakom, hrskava komponenta krutona i hranjiva (kaloričnija) komponenta dodatka mesa, ribe ili jaja. Odličan obrok za večeru pa čak i ručak. Ljepota ovog recepta je mnoštvo varijacija i dodataka. Dodaci mogu ovisiti o sezoni i vašem ukusu.

 

Često radim ovo jelo jer obožavam salate, pogotovo one iz vrta. Za okus jela jako je bitna kvaliteta namirnica. Bitno je da su namirnice kvalitetne, friške i da se jelo konzumira čim se napravi. Shvatila sam da se ovo jelo može pripremiti na vrlo jednostavan i brz način. Evo kako.

Cezar salata

Sastojci su vrlo odokativni i variraju pa su na taj način i napisani.  Najdraži su mi takvi slobodni recepti koji ne podliježu strogim pravilima i količinama. Dopuštaju vam slobodu i radite ih po svom ukusu.

Sastojci

  • zelena salata (moguće je dodati i drugo povrće tipa šeri rajčice, paprika, masline i slično...)
  • umak: majoneza, češnjak, peršin, sol, papar, malo vode (moguće je dodati senf, vrhnje, Worchester umak, parmezan)
  • kockice slanine
  • kockice tosta
  • kockice različitih sireva (trapist, grana padana, parmezan)
  • trakice začinjenog pilećeg filea
Cezar salata

Najprije operite i narežite zelenu salatu. Ostavite je da se ocijedi i dobro posuši jer će se onda umak ljepše hvatati za listove. Jako je lijepo kad imate na izbor salate različitih listova i boja: crvenih, kudravih, kovrčavih, mekanih, hrskavih. Rikula, potočarka, razni radići su svakako dobro došli dodaci. Od ostalog povrća često dodajem šeri rajčicu i paprike različitih boja, ovisno o sezoni.

Cezar salata

Nakon salate riješite umak. Nemojte kupovati gotove umake jer nikad nećete postići finoću koja vam odgovara. Najčešće koristim majonezu kojoj dodajem narezani češnjak, peršin, friško mljeveni papar, sol i malo vode. To je osnova, a možete eksperimentirati s Worchester umakom, parmezanom, senfom, vrhnjem i sličnim dodacima.

Cezar salata

Na tavi prepržite kockice slanine. Dimljena zapečena slanina je važan dodatak i jedna od glavnih aroma ovog jela. U sezoni patliđana stavljam i kockice patliđana. Patliđani su savršen dodatak i zbog svog okusa mogu ponekad zamijeniti mesnu komponentu ovog jela.

Cezar salata

Dodajte kockice tosta. One će upiti masnoću špeka i to će ih divno začiniti. Na blagoj vatri pržite kockice tosta. Ustvari, više ih lagano sušite nego pržite. Kockice će dobiti zlatnu boju, hrskavost i bit će predivnog ukusa. Divan snack sam po sebi.

Cezar salata

Na istoj tavi poslije špeka i kockica tosta popržite komade pilećeg bijelog mesa. Bijelo meso začinite začinima koji pašu na piletinu: mljevena paprika, sol, čili papričice, češnjak, muškatni oraščić, peršin, mažuran, ružmarin. 

 

Sve pečem u istoj tavi. Jelo je brzo gotovo iako ima puno sastojaka i nekoliko glavnih komponenti. Brzo, jednostavno i friško su riječi kojima opisujem ovo jelo.

Prilikom serviranja najprije stavljate salatu i povrće u tanjur. Dodajte kockice narezanog sira. Najbolje pašu aromatični, tvrdi sirevi tipa trapist, parmezan, grana padana. Čak i pljesnivi sirevi se mogu dobro uklopiti. Salatu prelijete s malo umaka, ali bez miješanja. Komade pečene piletine izrežite na uske trakice i posložite na salatu. Sve pospite aromatičnim krutonima. Pazite da meso ostane još toplo. Hladna salata a toplo meso i krutoni isto čine draž ovog jela. Možete servirati u plitki tanjur, dublju zdjelu, svejedno. Jelo je izuzetno dekorativno i primamljivo.

Cezar salata

Piše: debug test



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14