Cantuccini

cantuccini

Ovo su mi najbolji keksi uz bijelu kavu! Radi se o jednostavnim keksima, ali meni su "pojam". Ovaj okus mi je naprosto savršen za jutro. Miris badema, naranče, vanilije i domaćeg keksa s maslacem... Hrskavi su i brzo se tope u kavi. To i je glavna fora za bijelu kavu. Radi se o talijanskim, aromatičnim keksima. Ipak Talijani znaju kako se to radi... U Metrou 400 g ovih keksa košta 30 kn. To mi je ipak bilo previše, a nisam se htjela odreći svog savršenog doručka. Doradila sam recept i sad ih radim sama. Za cijenu od 30 kn dobijem 10 puta više tih mirišljavih keksa. O okusu da ne govorim, a također kod mene nema ni umjetnih aroma ni aditiva. Postupak je jednostavan i možete brzo dobiti veliku količinu ovih keksa.

Sastojci

  • 1/2 kg brašna (pola oštro , pola glatko)
  • 250 g badema
  • 300 g šećera
  • 50 g maslaca (otopljenog)
  • 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećer
  • naribana korica 1  limuna i 1 naranče
  • na vrh noža soli

Priprema

Pomiješati brašno sa praškom za pecivo. Imam dojam da treba staviti čak više oštrog brašna nego glatkog. Umiješati 3 jaja, sol, naribanu koricu i šećer, te otopljeni maslac. Mijesiti da tijesto ostane mekano i elastično. Dodati bademe i kratko promijesiti da se jednolično rasporede. Formirati od tijesta  nekoliko  kobasica ovisno o veličini tepsije. Bademi ispadaju van dok se mijesi, ali ih samo vratite u kobasicu. Stavite kobasice na tepsiju obloženu sa papirom za pečenje. Peći na 180 C 20-ak minuta, odnosno, dok ne izgledaju pečeno. Nikako nemojte pretjerati. Čim dobiju boju, vadite van. Ostaviti malo da se ohladi te rezati na 1 cm debele šnitice. Ne smije se rezati dok je toplo, jer se mrvi, a niti kad je već hladno, jer je pretvrdo. Trebalo bi dok je mlako, kojih 10-ak minuta nakon pečenja. Vratite šnitice na papir za pečenje i pecite ih na 150 C još 20 minuta da se posuše.

Piše: Sunčica P.