Brudet

Ovo je klasičan način na koji radim skoro svaki brudet. Brudet od ugora mi je naročito omiljen i njega radim najčešće. Ugor je kao stvoren za ovu vrstu pripreme. Ima fino, sočno bijelo meso. Koža mu sadrži masnoću što daje brudetu fantastično aromu. Uglavnom ima samo središnju kost, ali pri vrhu repa obiluje hrpom sitnih kosti. Ipak, nema bacanja, sve se na kraju pojede.

brudet od ugora

Ugora operite, očistite i nasijecite na komade. Glavu također koristite i kuhate u brudetu. Na maslinovom ulju popržite luk isjeckan na listiće. Češnjak također isjeckajte i pržite s lukom. Na luk stavite komade ugora da malo zažuti. Dodajte sol, papar, nasjeckan peršin i nasjeckane rajčice (pelate). Podlijte s vodom toliko da komadi ribe budu većim dijelom potopljeni. Prokuhajte i dodajte nekoliko žlica vinskog octa. Vinski ocat se dodaje zbog specifičnog okusa, ali i zbog toga da bi riba ostala čvršća kod kuhanja odnosno da se ne bi raspala. Brudet kuhajte oko sat i pol na laganoj vatri. Brudet se ne smije miješati, samo možete povremeno protresti.

 

Servirajte uz šnite palente (žganci, pura). Obično dodam još maslinovog ulja na samom kraju. Sjednite i prepustite se užitku!

Sastojci

  • 1 kg ribe za brudet
  • 2 luka reza na listiće
  • 2 - 3 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 3 rajčice ili konzerva pelata 400 g
  • vezica peršina
  • 2 - 3 žlice vinskog octa

Piše: Sunčica P.