Brudet

Ovo je klasičan način na koji radim skoro svaki brudet. Brudet od ugora mi je naročito omiljen i njega radim najčešće. Ugor je kao stvoren za ovu vrstu pripreme. Ima fino, sočno bijelo meso. Koža mu sadrži masnoću što daje brudetu fantastično aromu. Uglavnom ima samo središnju kost, ali pri vrhu repa obiluje hrpom sitnih kosti. Ipak, nema bacanja, sve se na kraju pojede.

brudet od ugora

Ugora operite, očistite i nasijecite na komade. Glavu također koristite i kuhate u brudetu. Na maslinovom ulju popržite luk isjeckan na listiće. Češnjak također isjeckajte i pržite s lukom. Na luk stavite komade ugora da malo zažuti. Dodajte sol, papar, nasjeckan peršin i nasjeckane rajčice (pelate). Podlijte s vodom toliko da komadi ribe budu većim dijelom potopljeni. Prokuhajte i dodajte nekoliko žlica vinskog octa. Vinski ocat se dodaje zbog specifičnog okusa, ali i zbog toga da bi riba ostala čvršća kod kuhanja odnosno da se ne bi raspala. Brudet kuhajte oko sat i pol na laganoj vatri. Brudet se ne smije miješati, samo možete povremeno protresti.

 

Servirajte uz šnite palente (žganci, pura). Obično dodam još maslinovog ulja na samom kraju. Sjednite i prepustite se užitku!

Sastojci

  • 1 kg ribe za brudet
  • 2 luka reza na listiće
  • 2 - 3 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 3 rajčice ili konzerva pelata 400 g
  • vezica peršina
  • 2 - 3 žlice vinskog octa

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/24