Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je postao vrlo česta bolest, možda i danas najčešća dermatološka bolesti. Unatoč iznimnom napretku dermatološke znanosti, još uvijek nije jasno zašto je pojava atopijskog dermatitisa toliko povećala u odnosu na zadnjih 50 godina. Veliko povećanje oboljenja posljednjih godina upućuju na faktore okoliša u nastajanju i razvoju bolesti te uključuje: povećanu industrijalizaciju i zagađenje zraka, promjena u mikroklimi mjesta za stanovanje, povećanom broju sintetičkih materijala u životnom prostoru.  Sam naziv tog dermatološkog poremećaja – „a-topijski”, upućuje na činjenicu da nema pravila na kojem će se mjestu na koži bolest pojaviti. U praksi se često susreću i sinonimi za atopijski dermatitis kao neurodermitis ili atopijski ekcem.  

 

Premda simptomi mogu varirati od osobe do osobe najčešći simptomi su suha i crvena koža koja jako svrbi. Svrbež je veliki žig bolesti. Tipična mjesta zahvaćanja su nabori ruku (lakatne jame, ručni zglobovi), koljenske jame, lice i dlanovi. Rjeđe je zahvaćen predio (udubina) iza uške i drugih dijelova tijela. Svrbež se osjeća kao važan faktor u atopijskom dermatitisu no češanje i trljanje kao odgovor na svrbež pogoršava upalu kože koja je karakteristična za tu bolest.

atopijski dermatitis

Prirodni sastojci koji ublažavaju simptome

Shea maslac, Butyrospermum parkii (vidi članak o shea-u) postao je sinonim za njegu kože atopičara: vrlo je poznato okluzivno i protuupalno sredstvo koje pomaže kod suhe i upaljene kože. Koristi se izvana jer stvara film na koži koji sprječava gubitak vlage iz kože. Velika prednost shea maslaca je njegova sigurnost: atopičari vrlo rijetko reagiraju na njega, što je gotovo ravno čudu. Može se koristiti koliko god je koži potrebno jer nema štetnog djelovanja. Shea maslac se prvenstveno koristi zbog zaštite kože, odnosno sprječavanja gubitka vlage, a protuupalno djelovanje se pojačava drugim biljnim uljima koja su bogata nezasićenim masnim kiselinama.

 

Ulje boražine  dobiva se hladnim tiještenjem sjemenki biljke, bogato je nezasićenim masnim kiselinama među kojima je i izrazito vrijednom gama-linolenska kiselina. Nema mirisa. Boražina je najbolji dostupan izvor gama-linolenske kiseline i ima najveću koncentraciju te kiseline u prirodi te sadrži dvostruko više nezasićenih masnih kiselina nego poznato ulje noćurka.

 

Ulje noćurka je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu pri izgradnji staničnih membrana i brojnih hormona. Prirodni je izvor gama-linoleinske kiseline (GLA). Ulje noćurka sadrži čak oko devet posto gama-linoleinske kiseline, koju u ostalim biljnim uljima ne nalazimo tako često, niti u tim količinama.

 

Laneno ulje je jedan od najbogatijih izvora GLA. Namirnica visoke nutritivne vrijednosti, pogodna za pripremu vrijednih i izbalansiranih obroka i ljekovitih pripravaka. Njegova biološka aktivnost usko je povezana sa sastavom u kojem dominiraju višestruko nezasićene masne kiseline.

Gama linolenska kiselina, GLA

Općenito, u kombinaciji sa shea maslacem dolaze ulja koja su najbogatija nezasićenim masnim kiselinama, a posebno gama-linolenskom kiselinom (GLA). Glavna odlika GLA je sprječavanje nastanka upala. Od te kiseline se u organizmu stvaraju protuupalni agensi (prostaglandini), a djeluje i tako da promovira funkciju T-stanica, reducira proizvodnju kolesterola, smanjuje krvni tlak i mogućnost pojave krvnih ugrušaka, regulira ravnotežu spolnih hormona (estrogena i testosterona) te sudjeluje u stvaranju optimalne strukture stanica kože.  GLA je esencijalna omega-6 masna kiselina, koja se često nedovoljno stvara u organizmu, te ju je nužno unositi putem hrane. S obzirom na to da putem hrane ne unosimo dovoljno supstrata za stvaranje protuupalnih tvari,  odnos protuupalnih i upalnih tvari često je narušen. Kod nekih stanja, kao što su alkoholizam, gladovanje, atopijski ekcem, maligna oboljenja, dijabetes, krvožilnih oboljenja, povišena razina kolesterola, virusne infekcije, premenstrualni sindrom (PMS)..., dolazi do poremećaja enzimskog sustava odgovornog za stvaranje protuupalnih agensa. U takvim slučajevima dodatan unos ulja bogatog gama-linoleinskom kiselinom osigurava uravnoteženje tog sustava. Na taj način sprječavaju se upalni procesi u organizmu, što je najvidljivije kod kožnih oboljenja poput ekcema. 

Macerat stolisnika, i macerat nevena poznati su po svom protuupalnom djelovanju pa se zato često koriste u formulacijama za atopijski dermatitis. Macerat gaveza čuven po svome svojstvu regeneracije stanica kože.

 

Salicilna kiselina (Acidum salicylicum) je beta-hidroksidna kiselina i sastavni je dio vrbine kore (Salix alba), a posjeduje svojstva koja povoljno djeluju na ljuštenje površinskog sloja kože. Kako pomaže odstranjivanje mrtvih stanica, istodobno otklanja sivilo tena, ujednačuje boju i izglađuje površinu kože. Ima i snažno antimikrobno djelovanje.  Često se koristi u medicinskoj kozmetici i pripravcima za akne, nečistu kožu i kod nekih vrsta kožnih bolesti.

U formulacijama se koristi 2,5-10% (do 20% za učinak ljuštenja). Standardizirano na 10% salicilne kiseline. Topivo u vodi. Zamjena za salicilnu kiselinu može biti običan aspirin. Treba ga otopiti u minimalnoj količini destilirane vode i tu tom obliku se može koristiti za izradu kozmetike.

 

Cink oksid je bijeli prah s visokom snagom pokrivanja, koji se u različitim veličinama čestica proizvodi iz pročišćene cinkove rude. Već u 19. stoljeću cinkov oksid se koristio kao puder za kozmetičku podlogu. Osim toga, on reflektira svjetlost i učinkovito apsorbira UV-A i UV-B zrake. Uz to cinkov oksid sprječava upale, zateže kožu, ublažava iritacije i isušuje te je zato dobar kao sastavni dio proizvoda protiv prištića, te za njegu masne, upaljene i nečiste kože.

 

Eterična ulje njemačke kamilice, stolisnika se koriste zbog izrazitog prutuupalnog i antialergijskog djelovanja. Eterično ulje paprene metvice se dodaje protiv svrbeža i ugodnog rashlađujućeg djelovanja.

 

Najjednostavniji recept za njegu dermatitične kože je mješavina shea maslaca i ulja boražine. Vidi potpuni recept ovdje.

Ako želite napraviti ozbiljniju kremu za tretiranje bolesne kože, pogkedajte ovaj recept.

Piše: Sunčica P.