Shea ili karite maslac

Shea maslac univerzalni je melem za zdravlje i ljepotu kože i kose. Ističe se svojim hidratacijskim i ljekovitim svojstvima.

 

Shea maslac (lat. Butyrospermum parkii) poznat je još po nazivima karite ili mandingo. Shea drvo raste u Središnjoj i Zapadnoj Africi, na suhom području oko Sahare. Samo drvo je visoko do dvadeset metara, a da urodi prvim jestivim orašastim plodom potrebno je petnaestak godina. To je ujedno i razlog zašto nije kultivirano. Svoju punu zrelost postiže tek za trideset do pedeset godina, a najplodnija su stabala starija od sto godina. Prosječni životni vijek ovog drva je od dvjesto do tristo godina.

krema za sunčanje

Njega kože i kose

Karite maslac prikladan je za hidrataciju svih tipova kože jer zadržava vlagu. Stvara film na koži koji sprječava gubitak vlage. Lako prodire kroz pore kože, njeguje stanice kože dubinski i pruža joj zaštitu.

 

Zbog protuupalnog djelovanja pomaže kod raznih oboljenja kože kao što su akne, seboreja, psorijaza, ekcemi te atopijski dermatitis. Duboko prodire u kožu i regenerira je pa se koristi pri liječenju porezotina, ogrebotina, opeklina te ožiljaka. 

 

Naročito je učinkovit kod regeneracije stanica starije i naborane kože.

 

Odličan je za njegu osjetljive dječje kože jer ne potiče nikakve alergijske reakcije. Može se koristiti i kod pelenskog osipa.

 

Zahvaljujući cimetnoj kiselini koristi se za zaštitu od sunca jer ima prirodni zaštitni faktor. Nakon sunčanja može se koristiti kao redovita njega kože jer pomaže pri cijeljenju fotooštećene kože, te ju hrani i čini mekšom.

 

Kao pakung za kosu uz mješavinu kokosovog, arganovog ili makadamijinog ulja je spas za suhu i oštećenu kosu. Malu količinu možete rastopiti među prstima i nanijeti nakon pranja.

 

Idealan je i za njegu usana jer ih štiti od vjetra i hladnoće, zadržava vlagu te usne čini mekima. Pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kisika u tkivo i poboljšava eliminaciju toksina.

Shea u kuhinji  

Shea maslac je 100% prirodan proizvod, što ga čini: jestivim. Sa shea maslacem možete i kuhati! Shea maslac najčešće se koristi u kuhanju raznovrsnih jela, kao zamjena za maslac od kokosa. Konzumiranjem shea malsaca nahranit će vašu kožu i iznutra.

09.06.2019.

Piše: Sunčica P.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 19.121/14