Macerat stolisnika

Stolisnik je skromna i nenametljiva biljka, a tako i raste. Nikad ne bira sredinu livade nego uvijek raste uz rubove nečega. Voli zaklone i kutna mjesta. Kao da se skriva i štiti svoju vrijednost jer ta biljka zaista i je vrijednost. Stolisnik je ljekovita i jestiva biljka. Iako ostavlja skroman dojam, ova biljka ima veliku ljekovitu vrijednost, a što je najvažnije, lako je dostupna i rasprostranjena. Vidi članak o stolisniku ovdje. Danas kako se sve više kose livade primjećujem da ga ima sve manje. Možda ne bi trebalo kositi livade baš tako često. Stolisnik cvate cijeloga ljeta, sve do jeseni. Bere se gornja trećina biljke i to za vrijeme cvjetanja.

 

Stolisnik je izuzetan po svojim protuupalnim svojstvima. Nešto slično kao i neven. Obično se i kombinira s nevenom kako u kremama tako i u čajnim mješavinama. Macerat od stolisnika je izuzetno sredstvo za njegu osjetljive i upaljene kože. Posebno se preporučuje za njegu kože kod psorijaze, dermatitisa svih vrsta.  Obavezno izrađujem macerat od ove biljke jer je to nezamjenljiv njegujući sastojak krema.

macerat stolisnika

Stolisnik sam ove godine macerirala u shea maslacu. Inače za bazno ulje možete koristiti bilo koje stabilno ulje ili maslac: maslinovo ulje, kokosovo ulje, suncokretovo... itd. Sadržaj ulja ispunite s 2/3 biljnog materijala. U ovom slučaju su to cvjetići i listići stolisnika. Zatvorite i ostavite na sunčanom mjestu. Povremeno protresite. Za 40 dana dobit ćete gotovu ljekovitu smjesu. U slučaju macerata u shea maslacu to odmah bude i krema i ne treba nikakve dorade.  Nema tu puno niti muke niti truda, a  dobivate najkvalitetnije moguće. Takvu kvalitetu ne možete kupiti!

 

Mačak mi je pozirao za ove slike. Skroz mu je se svidjelo pa je zaspao :))

macerat stolisnika

Piše: Sunčica P.