Stolisnik

Stolisnik ili hajdučka trava je nezaobilazna ljekovita biljka u našem životu. Ta je biljka rasprostranjena i zaista raste posvuda. Može se reći da je najrasprostranjenija ljekovita biljka. Osim što je ima posvuda, pokazala se kao najbolja pomoć kod mnogih teških bolesti.

 

U starim knjigama se biljka stolisnik označavala kao "lijek za sve tegobe" i primjenjivala se čak u situacijama gdje je već sve izgledalo izgubljeno. Svojom snagom pročišćavanja krvi, stolisnik može iz tijela otkloniti bolesti koje su trajale godinama Bitno je pokušati. Često se ta biljka spominje u kontekstu žena. Smatra se da bi žene izbjegle mnoge bolesti da tu i tamo posegnu za stolisnikom. On u svakom pogledu djeluje samo najbolje na trbuh svake žene tako da za svoje zdravlje ona ne može učiniti ništa bolje nego da prigodom šetnje šumom i livadom nabere svežnjić svježega stolisnika.

stolisnik

Ljekovitost

U narodnoj medicini poznata su izlječenja raka maternice pomoću stolisnika, pijenjem čaja. Kod upale jajnika često već prva sjedeća kupka sa stolisnikom smanji bolove, a upala postupno prestaje. Jednako su te kupke uspješne kod mokrenja u postelju starijih ljudi i djece kao i kod bijelog pranja. U tim slučajevima treba dodatno piti dvije šalice stolisnikova čaja dnevno. Miomi nestanu ako duže vrijeme svakodnevno primjenjujemo stolisnikove sjedeće kupke.

 

Nije općepoznato da stolisnik izravno i najbolje djeluje na koštanu srž, jer u njoj potiče tvorbu krvi. Tako pomaže kod oboljenja koštane srži čak i kod koštanog apscesa.

 

Kod prehlade, bolova u leđima i reumatičnih bolova treba piti što topliji stolisnikov čaj. Čaj potiče pravilan rad bubrega, pojačava tek, uklanja nadimanje, želučane grčeve, jetrene smetnje, upale želučanog i crijevnog sustava, pojačava rad crijevnih žlijezda i tako omogućava redovitu stolicu. Kako najbolje pomaže kod smetnji u cirkulaciji i suženja krvnih žila možemo ga najtoplije preporučiti kod angine pectoris. Neugodan svrab u vagini možemo ukloniti pranjem i sjedećim kupkama sa stolisnikovim oparkom. - Protiv hemoroida možemo koristiti jako dobru mast pripravljenu od
stolisnikovih cvjetova (Vidi "upotreba"!)

Upotreba

Priprema čaja: Jednu vrhom punu čajnu žličicu stavimo na 1/4 litre vode, oparimo i ostavimo da kratko odstoji.
Stolisnikova tinktura: Po suncu ubranim stolisnikovim cvjetovima napunimo rastresito bocu do grla i prelijemo s rakijom. Ostavimo na suncu ili u blizini drugog izvora topline 14 dana. Uzimati 3 puta dnevno po deset kapi s vodom ili čajem.
Stolisnikova mast: 90 g nesoljenoga masla ili svinjske masti dobro zagrijemo, dodamo 15 g svježih, usitnjenih stolisnikovih cvjetova i 15 g sitno narezanih listova maline, kratko prepržimo, promiješamo i uklonimo s vatre. Sljedeći dan sve malo zagrijemo, protisnemo kroz lanenu krpu i napunimo prethodno pripremljene, čiste čaše. Čuvamo u hladnjaku!
Sjedeća kupka: 100 g stolisnika (cijela biljka) namočimo tijekom noći u hladnu vodu, sljedeći dan zagrijemo do ključanja i ulijemo u vodu za kupanje.

Sok: svježe ubrane biljke iscijediti sok. Za unutarnja oboljenja piti 3 do 4 puta dnevno po jednu čajnu žličicu s malo vode. Vanjska upotreba: svježim sokom ispirati bolna mjesta.

07.07.2017.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 2.5 (6 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/5