Stolisnik

Lat. Achillea millefolium

 

Drugi nazivi: hajdučka trava, hajdučica, sporiš, paprac, kunica, kunji rep, mjesečina

 

Stolisnik ili hajdučka trava je nezaobilazna ljekovita biljka u našem životu. Ta je biljka rasprostranjena i zaista raste posvuda. Može se reći da je najrasprostranjenija ljekovita biljka. Osim što je ima posvuda, pokazala se kao najbolja pomoć kod mnogih teških bolesti.

 

U starim knjigama se biljka stolisnik označavala kao "lijek za sve tegobe" i primjenjivala se čak u situacijama gdje je već sve izgledalo izgubljeno. Svojom snagom pročišćavanja krvi, stolisnik može iz tijela otkloniti bolesti koje su trajale godinama Bitno je pokušati. Često se ta biljka spominje u kontekstu žena. Smatra se da bi žene izbjegle mnoge bolesti da tu i tamo posegnu za stolisnikom. On u svakom pogledu djeluje samo najbolje na trbuh svake žene.

stolisnik

Ljekovitost

Ima protuupalno djelovanje te je odlična pomoć kod oteklina i upala. 

 

Nanošenje stolisnika na svježu ranu uspješno zaustavlja krvarenje i ubrzava proces zgrušavanja. 

 

Konzumacija ove biljke pozitivno djeluje na urinarni i probavni sustav.  Pomaže u liječenju infekcija mokraćnog mjehura, ublažava grčeve želuca i trbuha, pomaže kod pomanjkanja apetita i nadutosti. 

 

Biljka stolisnik je prijatelj žena jer blagotvorno djeluje na ženske tegobe; olakšava bolne menstruacije, ublažava menstrualne grčeve, smanjuje prekomjerno menstrualno krvarenje i regulira neredovite menstruacije. 

 

Stolisnik potiče znojenje i uspješno snižava povišenu tjelesnu temperaturu uzrokovanu gripom i prehladom. 

 

Ova biljka pomaže u snižavanju krvnog tlaka, uspješno liječi proširene vene i hemoroide. 

 

Odlična je pomoć za pročišćavanje krvi i za cirkulaciju kao i za liječenje krvavog kašlja i za zaustavljanje krvarenja iz nosa. 

 

Stolisnik se pokazao vrlo uspješan u liječenju početnog stadija dijabetesa.

Upotreba

Priprema čaja: Jednu vrhom punu čajnu žličicu stavimo na 1/4 litre vode, oparimo i ostavimo da kratko odstoji.
Stolisnikova tinktura: Po suncu ubranim stolisnikovim cvjetovima napunimo rastresito bocu do grla i prelijemo s rakijom. Ostavimo na suncu ili u blizini drugog izvora topline 14 dana. Uzimati 3 puta dnevno po deset kapi s vodom ili čajem.
Stolisnikova mast: 90 g nesoljenoga masla ili svinjske masti dobro zagrijemo, dodamo 15 g svježih, usitnjenih stolisnikovih cvjetova i 15 g sitno narezanih listova maline, kratko prepržimo, promiješamo i uklonimo s vatre. Sljedeći dan sve malo zagrijemo, protisnemo kroz lanenu krpu i napunimo prethodno pripremljene, čiste čaše. Čuvamo u hladnjaku!
Sjedeća kupka: 100 g stolisnika (cijela biljka) namočimo tijekom noći u hladnu vodu, sljedeći dan zagrijemo do ključanja i ulijemo u vodu za kupanje.

Sok: svježe ubrane biljke iscijediti sok. Za unutarnja oboljenja piti 3 do 4 puta dnevno po jednu čajnu žličicu s malo vode. Vanjska upotreba: svježim sokom ispirati bolna mjesta.

stolisnik

Piše: Sunčica P.