Melem za dermatitis

Njega drmatitične kože je delikatna i obične kreme slabo pomažu. Pomažu kreme koje sadrže protuupalna ulja, a najvažniji sastojak tih ulja je gama linolenska kiselina (GLA)) koja je omega-6 nezasićena masna kiselina. Glavna odlika GLA je sprječavanje nastanka upala. Ulja koja obiluju s GLA su ulje boražine, noćurka i lana. Ulje boražine ima najveći udio GLA. Sva tri ulja bogata su različitim nezasićenim masnim kiselinama iz porodice omega-3 i omega-6, ali u različitim omjerima. 

Naziv melem ili balzam upućuje da u sastavu ne postoji vodena komponenta. Ovaj melem je čista mješavina shea maslaca i ulja boražine kao protuupalnog ulja. Shea maslac daje dovoljnu gustoću pa melem nije potrebno dodatno zgušnjavati. Ulja koja su bogata nezasićenim masnim kiselinama poput ulja boražine, noćurka ili lana su osjetljiva na toplinu i svjetlost te zato treba opreznije s njima rukovati i čuvati ih. Nije ih preporučljivo zgrijavati i moraju se čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Ovaj recept se priprema miješanjem ulja, bez zagrijavanja.

Melem za stopala

Shea maslac postao je sinonim za njegu kože atopičara: vrlo je poznato okluzivno i protuupalno sredstvo koje pomaže kod suhe i upaljene kože. Koristi se izvana jer stvara film na koži koji sprječava gubitak vlage iz kože. Velika prednost shea maslaca je njegova sigurnost: atopičari vrlo rijetko reagiraju na njega, što je gotovo ravno čudu. Može se koristiti koliko god je koži potrebno jer nema štetnog djelovanja. Shea maslac se prvenstveno koristi zbog zaštite kože, odnosno sprječavanja gubitka vlage, a protuupalno djelovanje se pojačava drugim biljnim uljima koja su bogata nezasićenim masnim kiselinama.

 

Dodatak eteričnog ulja paprene metvice služi za hlađenje i ublažavanje svrbeža.

Sastojci

  • 70% shea maslaca
  • 30% ulja boražine
  • eterično ulje paprene metvice

Priprema

Omjer 70:30 je okviran, ovisno o konzistenciji shea maslaca, koji dolazi u raznim varijacijama na temu, od mekših do tvrđih, ulja možete dodati i više. Često je dovoljno u posudicu staviti zajedno shea maslac i ulje, te energično miješati dok shea maslac ne “upije” ulje. No ukoliko postupak želite ubrzati, shea maslac možete otopiti na vodenoj kupelji, te potom umiješati željeno ulje.

15.10.2020.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/16