Balzam od brnistre i badema

Žuka i badem obilježavaju Dalmaciju pa je tako ova krema dobila ime. Radi se o univerzalnoj, ljekovitoj i njegujućoj kremi. Brzo se upija i ne masti kožu. Poput hrane njene se masnoće odmah upiju u kožu. Nema dodavanja eteričnih ulja za miris niti dodavanja pčelinjeg voska za zgušnjavanja. Sastav je jednostavan i moćan. U sastavu su samo tri ljekovite masnoće.

 

Želja mi je bila napraviti kremu samo od ljekovitih masnoća bez pokušaja da kremu zgusnem s pčelinjim voskom. Puno prirodnih masnoća je u krutom stanju i upravo sam htjela iskoristiti tu činjenicu kako bih pronašla pravi omjer da bi moj pripravak bio u obliku ljekovite kreme.

Dalmatinska krema

Još u ljeto napravila sam macerat cvjetova brnistre ili žuke u kokosovom ulju. Već tada sam imala plan da taj macerat iskoristim za izradu ljekovite kreme. Otopina cvjetova brnistre je trebala biti mirisna baza za tu kremu.

 

Drugi ljekoviti sastojak koji bi trebao kremu držati na okupu je kakao maslac. O ljekovitim dobrobitima kakao maslaca ne moram pisati. To je činjenica. Ono što me impresionira kod ovog sastojka je temperatura topljenja. Ovaj se maslac topi na temperaturi između 34 i 38 °C. Naša temperatura kreće se u sličnom rasponu. Temperatura topljenja tog maslaca najsličnija je našoj, ljudskoj temperaturi. To ga čini savršenim kozmetičkim sredstvom za kožu.

 

Treći sastojak došao je slučajno. Bavila sam s kolačima od badema i shvatila sam koliko je ulje gorkog badema moćna namirnica. Nema marcipana bez arome gorkog (divljeg) badema. U tom ulju nalazi se pravo bogatstvo ljekovitih sastojaka kao što je to i inače slučaj s divljim vrstama. Upravo u tim gorkim spojevima nalazi se izvor ljekovitosti čega kod običnog badema nema. Ovo ulje savršeno zacjeljuje suhu i nadraženu kožu. Dubinski njeguje, vlaži i omekšava kožu. Sadrži puno vitamina A, vitamina B i vitamina E. Sadrži puno cinka. Koža ga brzo upija i prihvaća. Odlikuje se aromatičnim mirisom tako da u istom sastojku imate njegu, lijek i miris.

 

Sastojci

  • 1/2 doze macerata brnistre u kokosovom ulju
  • 1/4 doze kakao maslaca
  • 1/12 doze ulja gorkog badema

 

Doza predstavlja ukupnu količinu kreme koju radite. Uvijek radije navodim omjere nego točne količine jer svi izrađujemo različite količine nekog pripravka ovisno koliko imamo kojeg sastojka i kolike su nam potrebe.

Priprema

Dalmatinska krema

Što su macerati i kako se izrađuju vidi članak.

Umjesto macerata možete koristiti bilo koji ljekoviti cvjetni macerat, a ako ga nemate bit će dobro i čisto kokosovo ulje.

Dalmatinska krema

Kroz gazu procijedite macerat od biljnog sadržaja. Blago zagrijte macerat na temperaturu oko 40 °C i pustite da se u njemu otope tablete kakaovog maslaca. Što više miješajte.

Dalmatinska krema

U otopinu dodajte ulje gorkog badema promiješajte. Kremu pohranite u hladnjak da se zgusne, a poslije je normalno koristite na sobnoj temperaturi.

Gorki ili divlji badem

Sjeme gorkog badema (Prunus amygdalus amara) prirodno sadrži visoke koncentracije amigdalina. Ovaj spoj u prirodi ima svrhu zaštite biljke. Amigdalin se prirodno nalazi skoro u svim sjemenkama voća (osim citrusa), a posebno kod marelice i to naročito u opni sjemenke. Vidi članak o sjemenkama marelice i amigdalinu. Pitomi badem ima amagdalina samo u tragovima i to svojstvo je izgubio kao rezultat križanja i selekcije.

 

Čim se sjemenka gorkog badema mehanički ošteti, pod utjecajem vlastitih enzima, mali dio amigdalina razgrađuje se na vodikov cijanid i benzaldehid. Spoj benzaldehid daje karakterističnu aromu badema. Međutim, problem je sa ovim drugim spojem koji ostaje nakon razgradnje. Cijanid je naravno otrovan i jedan od najjačih otrova koji inhibira oksidativne procese u stanicama i brzo uzrokuje smrt. Male količine neće naškoditi, ali ako se prekorači određena doza, može doći do trovanja. Iako se gorki badem koristi za pripremu ulja, marcipana, tokom postupka prerade dolazi do eliminacije većine cijanida i možete uživati u prekrasnoj aromi za koju je zaslužan spoj benzaldehid.

Piše: Sunčica Pećnjak