Macerati, tinkture, dekokti, infuze

Što su macerati, tinkture, infue, dekokti? Ako vas interesira prirodna kozmetika, bilo bi dobro na samom početku raščistiti s tim terminima. Kada netko upotrijebi takav termin, ne bi se trebali osjećati zbunjeno jer su stvari u principu jako jednostavne. Ti termini su preuzeti pa zvuče učenije.

 

Za pripremu biljnih pripravaka koristimo nekoliko osnovnih načina. Izbor načina ovisi o biljci koju pripremamo, odnosno gledamo najprikladniji način koji će nam izvući najkorisnije sastojke iz biljke. Neke biljke možemo koristiti direktno u jelima odmah nakon branja. Korištenje cjelovite biljke je najoptimalnije i najbolje. Međutim, ne možemo osigurati konstantnu dostupnost većine biljaka jer ovisimo o sezoni. Moramo na neki način konzervirati i sačuvati barem dio tih ljekovitih sastojaka. Najosnovniji postupci, odnosno pripravci koje radimo su:

što su macerati, tinkture, infuze, dekokti

Infuz

Priprema se od mekanih dijelova biljke – listovi i cvjetovi. Suha ili svježa biljka se prelije kipućom vodom. Nakon 10 do 15 minuta infuz je spreman za konzumiranje. Vrijeme otapanja u vrućoj vodi, količina biljke, kao i učestalost uzimanje ovise o vrsti biljke i problemu koji tretiramo.

Dekokt

Priprema se od tvrđih dijelova biljke – korijen i stabljika. Suha ili svježa biljka se kuha tijekom 10 do 15 minuta, potom procijedi i dekokt je spreman za korištenje. Količina biljke i vrijeme iskuhavanja ovisi o vrsti biljke. Učestalost uzimanja također ovisi o vrsti biljke i problemu koji tretiramo.

Vodeni macerati

Biljni materijal se potapa u vodu kao otapalo. Vodom se maceriraju biljne droge sa sluzima ( crni i bijeli sljez, sjeme lana). Ako nije drugačije propisano, veliku žlicu biljne droge (2-5g) prelijemo sa 200ml hladne vode i ostavimo odstajati minimalno sat vremena. Macerat se procijedi i pije bez zagrijavanja. Ekstrakti biljnih droga sa sluzima ne smiju se zagrijavati na temperaturu višu od one ugodne za pijenje. 

Uljni macerati

Biljni materijal se otapa u biljnom ulju koje bi trebalo biti hladno prešano i nerafinirano. Iscrpljujemo sastojke koji su dobro topivi u lipofilnim otapalima, a mogu se pripremati i od suhe ili svježe biljke. Usitnjena biljka se prelije biljnim uljem (bademovo, suncokretovo, maslinovo, sezamovo) i ostavi se da odstoji tri tjedna. O vrsti i usitnjenosti biljke ovisit će koliko je biljnog ulja potrebno tako da je teško procijeniti unaprijed, ali otprilike ide 100ml biljnog ulja na 10g biljne droge (1:10). Nakon maceriranja od tri tjedna, macerat se dobro procijedi i čuva u tamnoj boci, na hladnom mjestu, zaštićen od svjetlosti. Macerati se dalje mogu koristiti ili samostalno ili kao dio različitih pripravaka.

Tinkture

Predstavljaju alkoholno-vodenu iscrpinu biljke i mnogo su zgodnije za korištenje jer je priprema čaja ipak zahtjevnija od uzimanja već gotove tinkture. Tinkture su mnogo jače i koncentriranije od čaja. Samo 2-3 kapi tinkture jednake su, čak jače od cijele šalice čaja. Alkohol se koristi zato što se najvažniji ljekoviti sastojci, kao što su esencijalna ulja, smole, alkaloidi, steroidi i brojne druge fitotvari mnogo bolje rastvaraju u alkoholu, nego u vodi (čaj) ili na bilo koji drugi način. Štoviše, određene važne fitotvari iz biljaka se mogu rastvoriti jedino u alkoholu. Ljekoviti sastojci tinktura ulaze u krvotok brzo, gotovo momentalno. Alkohol održava tinkturu i znatno produžava rok trajanja. 

 

Iako otapala mogu biti različita, biljni materijal se najčešće ekstrahira 70%- tnim etanolom. Općenita receptura za spravljanje tinkture bi bila u omjeru 1:5 što znači da ćemo 10g biljnog materijala preliti sa 50ml 70%- tnog alkohola u staklenci koju protresamo nekoliko puta dnevno. Biljna tinktura treba odstajati tri tjedna prije no što se procijedi. Tinktura se procijedi, prvo kroz gazu, a zatim kroz filter papir i čuva u tamnoj staklenoj boci, na hladnom mjestu, zaštićena od svjetlosti i propisno označena.

 

U praksi tinkture ćete vjerojatno izrađivati korištenjem domaće rakije ili votke (koje obično sadrže 40% alkohola). Količine ćete mjeriti na način da prvo usitnite biljku (blenderom ili ručno). Nakon što nalijete alkohol, gledat ćete količinu biljke. Ako biljka doseže 1/2 napunjene staklenke, to je uredu. Ako želite jaču tinkturu, dodat ćete biljke toliko da dobijete 3/4 popunjenosti biljkom. Popunjenost biljkom može biti još i veća. Jedino je bitno je da biljka bude dobro potopljena alkoholom. Suhe biljke se općenito stavlja manje, a svježe više.

 

Infuzi, dekokti i vodeni macerati se u narodu svi zajedno nazivaju "čaj". Lipidni macerati se nazivaju "ulje" (npr. nevenovo ulje, kantarion ili ulje gospine trave) i koriste se isključivo izvana.  Tradicionalnim procesima uvijek prethodi sušenje bilja čime dolazi do enzimatske degradacije – transformiranja aktivnih tvari ili njihovog gubitka. Uz to je potrebno napomenuti da se postupcima ekstrakcije uspješno dobiva samo komponenta topiva u danom otapalu, a gube se svi netopivi oblici biljnih tvari. Niti jedan od ovih ekstrakata nije u mogućnosti predstaviti biljku iz koje potječe u cijelosti, odnosno, da sadrži sve njene komponente.

Piše: Sunčica P.