Mast od borove smole

Kao što smola liječi drvo, slično djeluje i na ljude. Smola je čisti lijek iz prirode. Glavna ljekovita svojstva borove smole su njegova antibakterijska, protuupalna i analgetska svojstva. Ne samo da ubija patogene i djeluje analgetski, nego obnavlja i tkivo bilo koje vrste. Sve o borovoj smoli, njenom sastavu, ljekovitom djelovanju i sakupljanju vidi u članku.

Mast od borove smole

Borova smola u obliku masti djeluje:

 

Mišići, kosti i živci

reumatske bolesti (reumatoidni artritis, osteoartritis, giht), bolovi (zglobovi, koljena, leđa, ramena, križa, lopatica), ozljede (meniskusa koljena, lakta, Ahilove tetive, razne sportske ozljede), uklještenje živca, išijas, diskus hernija, upale (ligamenata i zglobova, mišića), škripanje koljena i trkačko koljeno (Iliotibijalni sindrom), umor mišića, uganuće gležnja, grčevi mišića, lateralni epikondilitis (teniski lakat)

 

Koža

gljivične infekcije kože, neurodermatitis, psorijaza, celulit i strije, ožiljci i ogrebotine, dekubitus, opuštena koža dekoltea, vrata, trbuha i bedara, bradavice, podljev krvi i masnice, ubodi insekata i morskih životinja, opekline (od vatre ili sunca, od morskih životinja) i ozebline, žuljevi, suha, ispucala i oštećena koža, herpes na usnicama, folikulitis (upala folikula dlake)

 

Nokti

gljivice na noktima, urasli nokat, zanoktice

Mast od borove smole

Borova smola je jaka i ljepljiva sirovina. Kao takva je neprikladna je za korištenje pa je treba razblažiti u maksimalnom udjelu od 30%. Maslinovo i kokosovo uje su odlični sastojci koji idu uz borovu smolu. Pčelinji vosak ima također svoja ljekovita svojstva i pomaže dati pravu teksturu masti.

Sastojci

  • 20 g borove smole
  • 20 g maslinova ulja
  • 20 g kokosova ulja
  • 3 g pčelinjeg voska

 

Umjesto kokosova ulja možete dodati kakao maslac u istoj količini i nećete morati u tom slučaju dodavati vosak. Kakao maslac se topi na višoj temperaturi u odnosu na kokosovo ulje pa je mast dobre teksture i bez pčelinjeg voska.

Priprema

Mast od borove smole

Borova smola je jako nezgodna sirovina jer se teško čisti sa suđa ili gdje god kapne. Zato savjetujem koristiti kartonske čaše. Najprije smolu trebate malo otopiti u mikrovalnoj. Trebat će sigurno 2 minute u mikrovalnoj i pri tome treba paziti da se ne pretjera jer će se smola početi dimiti i time je uništena. Znači jako pažljivo i pomalo otapati smolu. Čim se počne otapati, dodati maslinovo ulje. Ponovo zagrijati u mikrovalnoj da se sastojci povežu. Na kraju dodati kokosovo ulje i vosak te zagrijavanjem ponovo dobro povezati i pomiješati sastojke. Pretočiti u staklenku.

Piše: Sunčica P.