Nevenova mast

Ovu kremu jednostavno zovem "mast" jer je na bazi svinjske masti. Postupkom pročišćivanja masti uklanjate miris po masti i dobivate bazu za kvalitetnu kremu. Kada koristim kremu od masti, nekako mi se ljepše i lakše upija, ne masti kao krema od ulja, a koža kao da je vlažna, a ne masna.

nevenova mast

Sastojci

  • 6 žlica domaće masti, nesoljene
  • 40 cvjetova nevena (svježih) – samo latice
  • prstohvat kamilice (po želji) ili 2-3 kapi nekog eteričnog ulja, najbolje lavande
  • 10 – 15 g pčelinjeg voska

Priprema

 

1. Najprije pročistiti (oprati) mast – mast se stavi u plastičnu posudu i zalije hladnom vodom. Muti se mikserom neko vrijeme. Izlije se voda i doda nova hladna voda i ponovo miksa i tako nekoliko puta dok mast ne postane bijela i lagana, kao krema. Vodu u potpunosti izliti iz masti nakon zadnjeg pročišćavanja.
2. Mast se ugrije da bude vruća, ako ima vode, pustiti se da ispari, stave se latice pržiti dvije minute.
3. Pusti se preko noći stajati, poklopljeno.
4. Drugi dan se zagrije, procijedi kroz gazu, sve se dobro pritisne, tako da sav sok izađe.
5. Doda se 10 g pčelinjeg voska dok je još smjesa topla ili više, ako se želi tvrđa krema. Vosak se rastapa na vrlo niskoj temperaturi, ne smije vreti, jer ćemo sve hranjive sastojke uništiti na visokoj temperaturi.
6. Ako vam krema nema ugodan miris, to se može ustanoviti dok je prvi dan smjesa na štednjaku. Može se dodati prstohvat svježih ili suhih cvjetića kamilice.
7. Kako procjenjujem tvrdoću kreme – kad se topi vosak u posudici s kremom, žličicu kreme stavim hladiti na tanjurić. Ako nije dovoljno gusta, dodajem još voska, tako da ne moram čekati da mi se sva krema ohladi.
8. Ulijte kremu u lončiće, zatvorite i spremite na hladno mjesto.

Ako se radi o osjetljivoj koži ili koži beba, ne dodaje se eterično ulje. Za miris je dovoljna kamilica. Mast je odlična za njegu dječje kože kad dođe do osipa zbog iritacije. Odlična je kod rana koje zacjeljuju. Rana zaraste i oljušti se za 2-3 dana. Nije za otvorene rane.

05.02.2017.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/22