Hidratantna krema za lice od maslačka i aloe

Maslačak iz mog dvorišta, aloa vera iz moje tegle... Divan osjećaj staviti u kremu toliko sunca. Prošle godine izradila sam macerat od maslačka, stajao je neprocijeđen do nedavno. Mirisno i bogato, a kad stavim na kožu, upija gladna vlage i masnoće. Od maslačka sam izradila i tinkturu, također pijem i čaj od lista i cvijeta. Njegova ljekovitost nadilazi ga kao korov, bez obzira što mnogima smeta, naročito u vrtu. Ta biljka, kao i sve druge, pokazatelj su nečega, maslačak kiselosti tla, također su vrlo otporne na vremenske prilike i teško ga je iščupati. Kako kaže jedan bioenergetičar, biljke imaju imunitet, važan im je baš kao i čovjeku. Možemo li tada preuzeti malo tog imuniteta koji imaju biljke, ako ih koristimo? Sunčeve energije također, koju je biljka skupljala mjesecima?

krema od maslačka

Aloa vera je odlična za kožu, ali ljekovita i kad se jede ili uzima kao sok. Zanima me njezin utjecaj na kožu izvana. Koristi se njezina srž, ja ju koristim na dva načina. Srž samo usitnim i koristim u kremi ili izmiksam srž, procijedim i taj sok koristim. Zateže kožu, ublažava upalu, odlična nakon depilacije, hladi kožu, naročito ljeti. Ublažava ubode insekata, ublažava svrbež. To su učinci koje ja koristim. Ljekovita je aloa tri godine stara, najmanje, mada ima o tome različitih podataka. Par dana prije rezanja lista biljka se ne zalijeva.

 

Krema je odlična za svakodnevnu njegu, kožu čini mekom i glatkom. Daje koži vlagu. Može se koristiti kao blaga zaštita od sunca. Faktor zaštite možda doseže 6. S obzirom na to što sam čitala nedavno, taj ZF dovoljan je da blokira sunčeve UV zrake u potpunosti. Taj podatak iznosi dr Marcola u svojoj knjizi „Masti koje život znače“. Želimo li D vitamin, da ga UV zrake sintetiziraju, ne trebamo nikakve zaštitne faktore. Godinama već govorim, kako je sunce izvor života, njega se ne treba bojati, no, niti na najjačem suncu ležati pola dana. Kako god da okrenem, ljudima nedostaje D vitamina, a da ni ne znaju.

krema od maslačka

Sastojci za kremu:

  • 55 g macerata maslačka u kokosovom ulju
  • 10 g ulja od marelice
  • 5 g jojoba ulja
  • 7 g pčelinjeg voska
  • 40 g aloa vera soka, dobivenog od svježe aloe – ogulila sam list, usitnila srž mikserom i procijedila na cjediljku. Taj sok je bio vodena faza kreme.
  • 2-3 kapi eteričnog ulja kadulje, radi mirisa, no, poslužit će bilo koje eterično ulje, recimo, lavande, a može i bez eteričnog ulja

Priprema

Zagrijte ulja i vosak i miješajte dok se vosak ne otopi, nikako ne smije vreti. U prohlađenu smjesu umiješajte eterično ulje i aloa vera sok. Da bi se krema zgusnula, miksajte štapnim mikserom s nastavkom za majonezu. Ulijte u posudice. Čuvajte na sobnoj temperaturi. Krema je odlična za sve tipove kože, no, posebno je dobra za dehidriranu kožu. Može se koristiti za cijelo tijelo.

krema od maslačka

Piše: Sanja Bregović